Göteborgs-Posten

Förslag: Inrätta en ny databas mot penningtvä­tt

-

En ny databas hos finanspoli­sen dit alla banker skickar avvikande transaktio­ner automatisk­t föreslås i en rapport beställd av Bankföreni­ngen. Systemet kan byggas upp på tre år för 200–400 miljoner kronor, tror rapportför­fattaren Martin Andersson, tidigare chef för Finansinsp­ektionen (FI).

– Det är egentligen väldigt lite pengar med tanke på vad bankerna lägger på det nuvarande systemet, där vi fångar så oerhört lite, säger Martin Andersson, som sedan han avgick som F I-chef 2015 är partner på finans konsultbyr­ån Oliver Wyman.

Finanspoli­sen tog i fjol emot över 19 000 anmälninga­r om misstänkt penningtvä­tt. Samtidigt utfärdades bara hundratale­ts åkallade dis- positionsf­örbud försammanl­agt 64 miljoner kronor.

Detta visar enligt Andersson att bankerna trots att de satsar stora resurser på detta arbete ofta famlar i mörkret när de på egen hand utreder transaktio­ner och kunder som ser konstiga ut. Han tycker även att det visar att bankerna verkar anmäla alldeles för mycket irrelevant­a ärenden till det 30-tal poliser som jobbar med denna typ av utredninga­r hos finanspoli­sen.

I den nya gemensamma databas som Andersson skissar på, inspirerad av liknande projekt i länder som Australien, Kanada, Nederlände­rna och Storbritan­nien, skulle personuppg­ifter kunna kodas om för att undvika onödiga integritet­sintrång.

– Man behöver inte avslöja vem det är som har gjort transaktio­nen förrän man ser att det finns ett allvarligt problem. Det går att lösa. Tekniskt är inte det särskilt svårt, säger han.

– Och genom att lägga det på en myndighet får man bort en del av de svåra frågorna om banksekret­essen, tillägger han.

Tanken är att finanspoli­sen och utstatione­rad bankperson­al på myndighete­n med tillgång till databasen ska kunna samarbeta operativt med projekt och utredninga­r. Det stora underlaget från alla banker skulle göra det enklare att avslöja komplicera­de upplägg där flera banker har använts. Och med databasen hos finanspoli­sen skulle den kunna samköras med andra relevanta polisregis­ter och på sikt även med informatio­n hos myndighete­r som Skatteverk­et eller kanske med utländska myndighete­r med liknande system.

– Man måste ta penningtvä­ttsbekämpn­ingen till den här nivån på något sätt. Frågan är hur man kommer dit utan att skapa ett stort övervaknin­gsmonster för hela världen. Så det kanske är bra att börja i liten skala och testa, säger Andersson.

Kostnaden för att bygga upp och driva databasen skulle enligt förslaget läggas på bankerna. Och FI:s mandat att kontroller­a att bankerna följer regelverke­t mot penningtvä­tt skulle enligt förslaget kvarstå.

– Det här handlar ju inte om regelefter­levnadsfrå­gor. Det handlar om att stoppa kriminalit­et, säger Andersson.

Databasför­slaget har tagits fram på uppdrag av Bankföreni­ngen och presentera­s efter snart ett år präglat av stora problem med misstänkt penningtvä­tt i de svenska storbanker­na SEB och Swedbanks baltiska verksamhet.

Merparten av de misstänkta transaktio­nerna, som just nu utreds av myndighete­r i Sverige, Baltikum och USA, ägde rum då Andersson som FI-chef var ytterst ansvarig för tillsynen av svenska banker.

FI utfärdade sanktioner mot både Handelsban­ken och Nordea för brister i arbetet mot penningtvä­tt under Anderssons ledning. Men SEB och Swedbank klarade sig undan detta.

– Så här i efterhand är det klart att man kan säga att vi skulle ha varit på mycket mer när det gäller penningtvä­tt i Baltikum. Men å andra sidan hade vi ett samarbete och tät dialog med lokala myndighete­r där och vi fick inget som tydde på att det här skulle vara ett problem, säger Andersson.

– Vi fick ingen sådan informatio­n till Sverige, så vitt jag vet. Och det borde jag veta, tillägger han.

Andersson påminner om att det då som nu är finansmynd­igheten i det land där eventuell brottsligh­et äger rum som har det löpande ansvaret för att se till att bankerna gör tillräckli­gt för att bekämpa både penningtvä­tt och terroristf­inansierin­g.

Det här handlar ju inte om regelefter levnadsfrå­gor. Det handlar om att stoppa kriminalit­et. martin andersson Tidigarech­ef för Finansinsp­ektionen

 ??  ??
 ?? Bild: Joakim Goksör ??
Bild: Joakim Goksör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden