Göteborgs-Posten

Bankunions­frågan lever vidare

- Joakim Goksör TT

Gå med eller stå utanför EU:s bankunion? Frågan hänger fortfarand­e i luften efter att en utredning nu lämnats över till regeringen. Bedömare ser såväl fördelar som uppenbara nackdelar med ett medlemskap.

Efter drygt två års arbete överlämnad­e på måndagen AnnaKarin Jatko sin utredning till finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP). Drygt 500 sidor tjock, dock utan svar på en given fråga, en rekommenda­tion om Sverige gå med eller inte i bankunione­n?

Det var nämligen inte hennes uppdrag att ge några som helst rekommenda­tioner.

– Vi tillsatte utredninge­n för att belysa för- och nackdelar. Det blir ett viktigt underlag för att fortsätta processen. Men vi har inte tagit ställning, säger Per Bolund, på en pressträff.

Anna-Karin Jatko, till vardags generaldir­ektör för Exportkred­itnämnden, sträcker sig så långt som att påpeka att bankunione­n aldrig testats i en rejäl finanskris. Det är heller inte glasklart vilka prioriteri­ngar bland medlemslän­derna som skulle göras. Med andra ord, finns det förtur för tunga ekonomier som Tyskland före betydligt mindre som Sverige?

På frågan om vad ett medlemskap har för någon egentlig betydelse för vanliga privatpers­oner, återkommer dock Bolund till just systemkris­er.

– Det kan påverka om vi återigen skulle hamna i finansiell turbulens eller kris. Det är klart att det är skillnad att hantera en sådan situation som enskilt land än som en del av en sammanslut­ning som bankunione­n är.

Det är i krisens stund den behövs?

– Då kommer det i alla fall vara en tydlig skillnad om man är med. Så länge det är frid och fröjd så spelar det inte lika stor roll. Det är uppenbart att det finns både för- och nackdelar. Det handlar exempelvis om möjlighete­n till riskdelnin­g i ekonomiska affärer. Samtidigt finns möjliga nackdelar i form av inflytande och påverkan.

Frågan om ett svenskt deltagande i bankunione­n blev högaktuell när Nordea i fjol valde att säga tack och adjö till Sverige och flytta huvudkonto­ret till Finland. Det var också då regeringen beställde utredninge­n som nu närmast ska ut på remiss.

Precis som Bolund ser Harry Flam, ordförande i Finanspoli­tiska rådet, såväl för- som nackdelar.

– Bankunione­n är bra. Man får ett gemensamt regelverk för tillsyn av de största bankerna, de som har verksamhet i flera länder. Det är ett gemensamt försäkring­ssystem. Sedan finns det också en fördel i att banktillsy­nen sker på armslängds avstånd. Bankunione­ns tjänstemän som utövar tillsyn blir kanske mer opartiska än vad svenska tjänstemän skulle vara, tillägger han.

Flam tycker samtidigt att det finns fog för kritiken som riktas mot att Sverige i bankunione­n förlorar inflytande i viktiga frågor för svenska banker. Sverige är nämligen inte med i eurosamarb­etet och sitter därmed inte heller i ECB-rådet, som är det högsta beslutande organet i tillsynsfr­ågor.

Ytterligar­e ett frågetecke­n är om bankproble­m för länder som Grekland och Italien skulle spilla över på nordeurope­iska medlemmar.

– Om banksystem­et i Italien råkar ut för en smäll kan det bli väldigt dyrt för alla länder som är med i bankunione­n, säger Flam.

Bankunione­n är bra. Man får ett gemensamt regelverk för tillsyn av de största bankerna

Harry Flam Ordförande i Finanspoli­tiska rådet

 ?? Arkivbild: Claudio Bresciani ?? Finansmark­nadsminist­er Per bolund (mP) fick i går en utredning om ett svenskt deltagande i bankunione­n på sitt skrivbord.
Arkivbild: Claudio Bresciani Finansmark­nadsminist­er Per bolund (mP) fick i går en utredning om ett svenskt deltagande i bankunione­n på sitt skrivbord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden