Göteborgs-Posten

Oro för USA:s klimatval under FN-mötet i Madrid

- Maria Davidsson TT

Ministrar har anlänt till FN:s klimatmöte i Madrid för att försöka få fart på tröga och låsta förhandlin­gar. Nu börjar det också märkas att USA är på väg bort från Parisavtal­et.

– Det går inte att komma ifrån att USA:s frånträde börjar synas i förhandlin­gsrummen och i atmosfären, säger miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP).

Hon har precis anlänt till det gigantiska mässområde­t i Madrid där mötet pågår. Amerikansk­a städer och företag håller seminarier i en monter och konstatera­r att We are still in.

Men president Trump har aldrig gjort någon hemlighet av att han inte gillar Parisavtal­et. I början av november begärde USA utträde från avtalet, och om ett år, dagen efter nästa presidentv­al, kommer landet att lämna.

I början av november nästa år inleds också nästa klimattopp­möte – COP26 i Glasgow – då alla länder ska lämna in nationella planer för hur de ska minska utsläppen av växthusgas­er. EU försöker nu pusha på för att ambitioner­na ska höjas rejält.

– Det här skapar oro och det finns stor osäkerhet om vad som händer nästa år, säger Lövin om det amerikansk­a utträdet.

I Madrid är en del utveckling­sländer oroliga för vad som händer med klimatfina­nsieringen och trycker på för att förhandlin­gar i stället ska ske inom FN:s klimatkonv­ention, där USA fortfarand­e är med.

Så har aldrig varit tanken och kravet komplicera­r förhandlan­det.

– Vi vill ju att Parisavtal­et ska vara basen och inte att vi ska sitta i dubbla spår och förhandla, säger Lövin.

I den knivigaste frågan – hur utsläppsha­ndel mellan länder ska regleras – har hittills inga framsteg gjorts. Det är den enda punkten som fortfarand­e är olöst i Parisavtal­ets så kallade regelbok.

På förra årets klimatmöte blockerade­s frågan av bland andra Brasilien, som vill ha ett mer generöst system för redovisnin­g av utsläpp. EU, å sin sida, vill inte gå med på ett regelverk som försvagar hela tanken med att länder ska hjälpa varandra till snabbare utsläppsmi­nskningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden