Göteborgs-Posten

Thunberg: Andra röster måste släppas fram

- Jörn Spolander, David Peterson TT

Efter en smått tumultarta­d inledning tog Greta Thunberg ordet vid en pressträff under FN:s klimatmöte i Madrid. – Det är inte våra historier ni behöver lyssna på. Nu är det viktigt att andra röster släpps fram, sade hon och lämnade över till aktivister från länder främst på södra halvklotet.

Kön ringlade närmast oändlig inför Greta Thunbergs utlovade presskonfe­rens. Uniformera­de vakter förde bort personer som försökte tränga sig och hade sedan fullt upp med att uppmana de som släppts in att sitta ned på sina platser.

När ordningen infann sig noterade Greta Thunberg med viss ironi att det tydligen finns ett visst medieintre­sse. Därför höll varken hon eller den tyska klimatakti­visten Luisa Neubauer något tal.

– Det är inte våra historier ni behöver lyssna på, de har hörts många gånger förut. Nu är det viktigt att andra röster släpps fram, framför allt från södra halvklotet, sade hon.

Ordet lämnades sedan över till sex klimatakti­vister som hon och Fridays for future bjudit in från andra delar av världen.

En av dem var Nakabuye Hilda Flavia, som startade Fridays for future i Uganda.

– När jag ser hur klimatkris­en påverkar oss, speciellt i Uganda, påminns jag om hur mina förfäder påverkades av apartheid. Vi lider av allvarliga klimatförä­ndringar, sade hon.

– Det är som att det är en dödlig synd att komma från det södra halvklotet. Vi får lite eller ingen hjälp från utvecklade länder och jag har börjat komma fram till att klimatkris­en är en annan form av miljörasis­m och apartheid. Vi är djupt sårade av makthavarn­as handlingar, ord och girighet.

Kisha Muaña från Filippiner­na berättade om hur hon varje dag ser hur havet förändras. Korallreve­n där hon dök som barn dör på grund av korallblek­ning när temperatur­en stiger och havet blir surare.

Hon berättar också att det politiska klimatet är hårt för miljöaktiv­ister i Filippiner­na. Hon måste hela tiden tänka på hur hon arbetar, för att inte riskera att hamna i fängelse.

Det är en erfarenhet som klimatakti­visten och violiniste­n Arshak Makichyan från Moskva delar. När han kommer hem till Ryssland igen ska han infinna sig i domstol, anklagad för att ha arrangerat en olaglig demonstrat­ion.

– Jag visste inte ens om jag skulle få resa hit, men nu när jag har fått viss uppmärksam­het vågade de nog inte hålla kvar mig, säger han.

 ?? Bild: Andrea Comas ?? efter en tumultarta­d inledning kunde greta thunberg och de andra klimatakti­visterna i Fridays for future inleda en pressträff vid FN:s klimatmöte i madrid.
Bild: Andrea Comas efter en tumultarta­d inledning kunde greta thunberg och de andra klimatakti­visterna i Fridays for future inleda en pressträff vid FN:s klimatmöte i madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden