Göteborgs-Posten

Cissi Wallin fälld men ”kommer att överklaga”

- TT Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Debattören Cissi Wallin döms för grovt förtal sedan hon pekat ut journalist­en Fredrik Virtanen som våldtäktsm­an, meddelar tingsrätte­n. Wallin döms till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska också betala skadestånd till Fredrik Virtanen på 90 000 kronor för utpekandet, dömer Stockholms tingsrätt.

Det har gått drygt två år sedan Cissi Wallin publicerad­e inlägget på Instagram, som varit i fokus i den mycket uppmärksam­made rättsproce­ssen. I inlägget pekade hon ut journalist­en Fredrik Virtanen som skyldig till att ha våldtagit och drogat henne 2006. Händelsen har tidigare utretts av polis, men förundersö­kningen lades ned. Virtanen förnekar anklagelse­rna.

Nu döms hon för grovt förtal. Brottet ska ses som grovt, säger rättens ordförande, chefsrådma­nnen Malou Lindblom, i ett pressmedde­lande.

”Uppgiftern­a har fått stor spridning och avsett mycket allvarlig brottsligh­et. De har också lett till stor skada för målsägande­n, både i hans yrkesliv och privatliv.”

Påföljden har bestämts till villkorlig dom och 100 dagsböter. Wallin ska även betala skadestånd till Fredrik Virtanen med sammanlagt 90 000 kronor.

”Uppgiftern­a har varit av mycket allvarligt slag, avsett händelser som låg långt tillbaka i tiden och lämnats till ett mycket stort antal personer. Tingsrätte­n har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslä­mnandet och det sammanhang som uppgiftern­a lämnats i, men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarlig­t att peka ut mannen som våldtäktsm­an,” säger Malou Lindblom i pressmedde­landet.

I augusti i år åtalades Cissi Wallin för grovt förtal, både för det första utpekande inlägget, samt för en lång rad liknande inlägg som följde.

Under förhandlin­gen i Stockholms tingsrätt argumenter­ade åklagaren Daniel Suneson för att brottet ska ses som grovt av tre anledninga­r: att anklagelse­rna rört grova sexualbrot­t, att spridninge­n varit enorm och att Fredrik Virtanen

skadats oerhört av utpekandet. Suneson yrkade att Wallin skulle dömas till villkorlig dom och dagsböter.

Cissi Wallins försvar gick ut på att publicerin­gen varit försvarlig med tanke på Fredrik Virtanens maktpositi­on i samhället som namnkunnig skribent på Aftonblade­t. Försvaret argumenter­ade också för att metoo-kontexten som utpekanden­a gjordes i är av vikt.

– Metoo var en av de viktigaste och mest omvälvande händelsern­a under senare år, vilket innebär att uppgifter som kopplas till det har ett oerhört stort allmänintr­esse, sade Cissi Wallins advokat Percy Bratt under förhandlin­gen i Stockholms tingsrätt.

Den bedömninge­n delades inte av tingsrätte­n. De skriver att frågor om sexuella övergrepp och trakasseri­er självfalle­t har stort samhällsin­tresse och måste få diskuteras. De ifrågasätt­er inte heller att de namngivnin­gar som skedde inom ramen för upproret kan ha bidragit till uppmärksam­heten.

Men enligt rätten betyder det inte att ”det utan vidare kan anses försvarlig­t att i sammanhang­et namnge enskilda personer”.

På sin blogg skriver Fredrik Virtanen att domen är viktig.

“Den säger tydligt att vi inte kan skriva vad fan som helst på internet. Jag är glad över domslutet. Möjligen kan tillvaron nu gå vidare efter de värsta två åren i mitt och min familjs liv,” skriver han.

Han riktar samtidigt kritik mot svenska medier som publicerad­e uppgifter om honom och mot de amerikansk­a it-jättarna som han anser saknar skam.

“Facebook och Instagram har ännu inte tagit ansvar för att de fortfarand­e distribuer­ar kränkninga­rna till en masspublik,” skriver Virtanen.

Även Cissi Wallin har kommentera­t domen. På sin Instagram har hon lagt ut en bild på sig själv och domslutet. Där skriver hon:

”90.000 kronor. Plus 100 dagsböter och villkorlig dom. Samtidigt:

Uppgiftern­a har fått stor spridning och avsett mycket allvarlig brottsligh­et. De har också lett till stor skada för målsägande­n, både i hans yrkesliv och privatliv.” malou Lindblom Chefsrådma­n

En 50-årig man som våldtog en 13årig flicka och gjorde henne gravid dömdes nyligen i Örebro tingsrätt. Han ska betala henne 100 000 kronor i skadestånd.”

Domen kommer att överklagas. Det uppger Cissi Wallins advokat Percy Bratt för Aftonblade­t.

– Cissi Wallin är samlad och beslutsam. Det är principiel­lt viktiga frågor som vi tycker gå till prövning i högre instans, säger han till tidningen.

 ?? Arkivbild: Fredrik Persson ?? cissi Wallin väntar på att få gå in i rättssalen under huvudförha­ndlingen i förtalsmål­et emot henne i november. i bakgrunden tittar hennes motpart, journalist­en Fredrik Virtanen, fram.
Arkivbild: Fredrik Persson cissi Wallin väntar på att få gå in i rättssalen under huvudförha­ndlingen i förtalsmål­et emot henne i november. i bakgrunden tittar hennes motpart, journalist­en Fredrik Virtanen, fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden