Göteborgs-Posten

Holmberg blir ny assisteran­de tränare i Gais

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

För snart tre veckor sedan presentera­des Stefan Jacobsson som ny huvudträna­re i Gais. Nu kan GP avslöja att klubben även har gjort klart med en assisteran­de tränare. Från Onsala BK hämtas Fredrik Holmberg. – Jättespänn­ande. Ett roligt steg, säger 40-åringen.

Spekulatio­nerna är över, arbetet kan inledas. Efter en säsong med flera tränarskif­ten står det nu klart att Gais framöver kommer ledas av Stefan Jacobsson, 54 och Fredrik Holmberg, 40.

Båda har ett förflutet i Degerfors IF, Holmberg som spelare 2006 och 2007, Jacobsson som ledare från 2014.

– Jag har fastnat för vad Degerfors har gjort. De har spelat spel där man som spelare verkligen tror på sig själv, säger Fredrik Holmberg.

Han är bror till Anders Holmberg som från och med 2020 delar huvudträna­rskapet i Degerfors med Tobias Solberg. I år var Anders Holmberg assisteran­de tränare till just Stefan Jacobsson.

Att det blir Gais för Fredrik Holmberg hänger ihop med det.

– Lite är det väl Stefan (Jacobsson) som har jobbat ihop med min bror. Jag och Stefan har lärt känna varandra, inte på djupet, men lite grand. Jag har väl mer koll på honom, men han har ganska bra koll på mig med, säger Fredrik Holmberg.

Som spelare har Fredrik Holmberg tillhört Qviding, Degerfors, Onsala och Lerkil. Även om elitdelen avslutades 2012 spelade han så sent som i år ett antal matcher för Onsala BK i division 2.

Ledarkarri­ären i Hallandskl­ubben inleddes 2014. Han har varit assisteran­de tränare och de fyra senaste åren huvudträna­re. Resultaten talar för sig själv: l 2016: Serieseger i division 4. l 2017: Trea i division 3. l 2018: Serieseger i division 3. l 2019: Fyra i division 2.

– Vi tog lite nya grepp med laget, satsade ungt, tog bort det där med ersättning, satsade på utbildning, på bra träningar och att stärka organisati­onen. Det bar frukt, säger Fredrik Holmberg.

Nu blir nästa uppdrag Gais. En första kontakt togs för en månad sedan. I helgen kom parterna överens.

– Det har varit lite praktiskt som ska ordnas; jobb och så var jag långt gången med Onsala. I slutändan … när en klubb som Gais hör av sig då kickar det igång, säger Fredrik Holmberg.

Hans tidigare relation till klubben är som motståndar­e.

– Jag har mött Gais mycket som spelare. Det är långt tillbaka. Jag kommer ihåg Samir Bakaou, säger han och syftar på Gaisprofil­en som spelade för klubben under två omgångar på 1980-talet. Fredrik Holmberg utvecklar: – Man har varit med hela vägen. Man brinner för Göteborgsf­otbollen. Jag brinner för att Göteborg ska lyckas. Stockholm och Malmö FF är rena skiten. Nu blir man gaisare. Det ska bli skitkul.

Hur de nya Gaistränar­na ska samarbeta är under utveckling.

– Vi kommer sakta men säkert hitta modellen för Gais och ha ett tätt samarbete. Jag kommer alltid föra fram mina tankar och idéer och ser fram emot mycket diskussion. Hur ser din fotboll ut?

– Det vet jag inte om det finns någon. Min tanke är att utgå från vad du har för spelare, tillvarata deras spetskompe­tens och hur det sitter ihop med lagets försvars- och anfallsspe­l. Jag tror på att spelare är smarta. Och gillar det Gais vill göra, att utveckla spelare och bli mer lokalt förankrade.

 ?? Arkivbild: Nils Jakobsson ?? Fredrik Holmberg spelade under stor del av sin karriär för Qviding och var 2011 lagkapten i en superettam­atch mot Landskrona.
Arkivbild: Nils Jakobsson Fredrik Holmberg spelade under stor del av sin karriär för Qviding och var 2011 lagkapten i en superettam­atch mot Landskrona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden