Göteborgs-Posten

Frölunda gör om taktiken – för att knäcka Hiller

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Senaste gången som Frölunda var tvingat att vinna ... så gjorde laget åtta mål. Nu gör laget om taktiken för att få hål på Biel-Biennes målvakt Jonas Hiller. – Vi måste ha mer tryck mot honom och deras mål, säger lagkapten Joel Lundqvist.

Inför den andra åttondelsf­inalen i Champions Hockey League hade Frölunda satt sig i ett besvärligt utgångsläg­e. 3–6 borta mot Färjestad – och det krävdes alltså tre måls seger för att ens ta returmötet i åttondelsf­inalen till övertid. Det blev mer än så.

Det blev 8–2 – och en av de allra bästa matcherna under Roger Rönnbergs tid i klubben.

– Mm. Jag håller med helt och hållet. Vi har och har haft en förmåga att vara bäst när det gäller, säger Frölundas tränare.

Och när FHC åker till Schweiz för andra andra kvartsfina­len mot Biel-Bienne i CHL så är det återigen ett krångligt utgångsläg­e. Det är underläge med 2–3.

– Vi måste påminna om matchen mot Färjestad. Vi har varit i den här situatione­n många gånger – och vi behöver justera lite taktiskt mot det här laget, konstatera­r Frölundas coach Roger Rönnberg. Och fortsätter:

– Vi klarade inte av andraperio­den mot dem senast, vi klarade inte av att spela noga och taktiskt. I den första perioden har vi total kontroll, 8–0 i målchanser ... och sen tappar vi tålamodet när vi inte gör mål.

Frölunda hade 85 skottförsö­k i den första kvartsfina­len, 53 nådde målet där förre NHL-keepern Jonas Hiller storspelad­e.

Men det fanns ett stort förbättrin­gsområde: Endast nio (!) skott kom från det farligaste området, det så kallade slottet. Det ordet kommer för övrigt från engelskans coin slot, myntinkast­et.

– Det är alldeles för lite! Vi vill komma närmare i alla fall. Sedan spelar Biel väldigt strikt och stänger ytan

Vi måste påminna om matchen mot Färjestad. Vi har varit i den här situatione­n många gånger – och vi behöver justera lite taktiskt mot det här laget. roger rönnberg

framför honom, förklarar Rönnberg – som har gett sina spelare klara direktiv.

In och stör, med andra ord.

– Vi har börjat förstå att vi behöver skymma den här målvakten, att vi behöver komma in framför honom. Att stå och skjuta från utsidan och han ser allt, ja ... då är han väldigt duktig! Vi behöver knäcka den koden, men jag tror att vi har lärt oss väldigt mycket av match ett.

Frölundas kapten Joel Lundqvist spelar precis som Ryan Lasch med en liten skavank. Den senaste tiden har Lundqvist låtit bli att teka, men i kvartsfina­l nummer två kommer han att ta åtminstone några tekningar.

Det lär bli i offensiv zon, i numerärt överläge?

– Typ. Kanske, säger lagkaptene­n kryptiskt.

Han är desto mer tydligt med att Frölunda måste hålla sig till den nya planen.

– Vi måste ha tålamod – och ligga i vår struktur i spelet utan puck. Vi kan inte öppna upp oss i en match där vi känner att vi har mer puck och skapar. Biel kommer bara att ligga och vänta, så tålamodet är nyckeln! Samtidigt måste vi ha full gas också, säger Lundqvist.

Lagets två PP-formatione­r vet att det krävs fart – och har också övat på snabbare pucktempo.

– Vi skruvar lite på det. Det gäller att hitta detaljer som passar. Men samtidigt vet vi vad vi kan när vi rör pucken bra.

– Hiller hade en toppmatch mot oss senast, det är en bra målvakt. Och mot alla bra målvakter så måste du ha mer trafik. Vi sköt mycket senast, men vi saknade den sista skymningen eller returtagni­ngen. Vi måste ha mer tryck mot honom och deras mål, slår Joel Lundqvist fast.

 ??  ?? det var som förgjort att hitta rätt bakom biel-biennes målvakt Jonas Hiller i den första cHL-kvartsfina­len för Joel Lundqvist och hans lagkamrate­r. Nästan lite uppgivet. Nu gör Frölunda om taktiken mot biel-bienne och Hiller i kvällens returmöte.
det var som förgjort att hitta rätt bakom biel-biennes målvakt Jonas Hiller i den första cHL-kvartsfina­len för Joel Lundqvist och hans lagkamrate­r. Nästan lite uppgivet. Nu gör Frölunda om taktiken mot biel-bienne och Hiller i kvällens returmöte.
 ?? Bilder: Michael Erichsen ??
Bilder: Michael Erichsen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden