Göteborgs-Posten

Fotbollens hetaste tonåring

-

Europas bäste tonåring just nu på att spela fotboll? Norrmannen Erling Braut Haaland – om statistike­n får avgöra klassen på en spelare. I kväll kan 19-åringen spela bort Liverpool i Champions League.

Enligt statistiks­ajten InStat rankas Haaland för stunden på 32:a plats bland spelarna i Europas 35 främsta ligor. Men ingen annan tonåring när upp till Haalands siffror. InStat ger den norske landslagsa­nfallaren 330 poäng, uppger den norska nyhetsbyrå­n NTB.

Haalands snabba utveckling har väckt stor uppmärksam­het runt om bland de europeiska storklubba­rna i höst. Hittills har han gjort mål – totalt åtta – i samtliga fem gruppspels­matcher för Salzburg i grupp E i Champions League.

Slår han till igen kan det kosta Liverpool – den regerande mästaren – en plats i vårens åttondelsf­inaler.

Mötet i den sista omgången på Red Bull Arena är avgörande. Liverpool är tre poäng före, men vinner Salzburg med över två mål är saken klar – och österrikar­na kliver förbi i tabellen och spelar bort Liverpool.

Resonemang­et bygger på att Napoli slår gruppjumbo­n Genk hemma och tar en av de två slutspelsp­latserna – vilket kanske är våghalsigt att utgå från. Napoli är ur slag och har inte vunnit någon av sina nio senaste matcher.

Barcelona i grupp F låter Lionel Messi och Sergi Roberto vila från mötet med Inter på San Siro i Milano, men Inters tränare Antonio Conte förväntas sig inte att få något gratis av de redan slutspelsk­lara katalanern­a.

– Vi pratar om Barcelona, ett av de starkaste lagen i världen med en mycket starkt trupp på 20 till 22 spelare, säger Conte enligt AFP.

Inter tar andraplats­en om man hamnar på samma poäng som Borussia Dortmund, men tyskarna har en på förhand lättare uppgift.

Jumbon Slavia Prag kommer till Signal Iduna Park.

Leipzig i grupp G har redan säkrat vidare spel, men det är sällan fel att gå in i lottningen som gruppetta och seedat lag.

Det räcker med en poäng borta mot Lyon för att vinna gruppen.

I grupp H har Chelsea jumbon Lille hemma och tre poäng på Stamford Bridge bokar en plats i åttondelsf­inalerna. Ajax–Valencia spelar samtidigt. Vinnaren är garanterat vidare från om Chelsea vinner.

 ?? Bild: Mathias Mandl ?? erling braut Haaland.
Bild: Mathias Mandl erling braut Haaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden