Göteborgs-Posten

Sverige kan slippa världens bästa spelare

- Daniel Kihlström

Det är endast 20 procents risk – sett med blågula ögon – att Sverige ställs mot världens bästa handbollss­pelare i nästa måstematch i VM.

Hur bra är Rumänien utan Cristina Neagu?

– Rätt klent, säger landets svenske förbundska­pten Tomas Ryde.

Rumänskan Cristina Neagu har fyra gånger (senast i fjol) blivit utsedd till världens bästa handbollss­pelare och under handbolls-VM i Japan har 31-åringen burit ett ungt Rumänien på sina axlar.

När Sverige på onsdagen måste vinna mot Rumänien för att drömmen om en VM-semifinal ska leva vidare är det inte alls säkert att vänsternia­n kommer att spela.

– Det är 20 procents chans (för spel), säger Rumäniens svenske förbundska­pten Tomas Ryde och lovar att det inte handlar om något spel för galleriet inför matchen mot Sverige.

Kort före mästerskap­et kom Neagu tillbaka efter en korsbandss­kada och knäet börjar nu göra sig påmint.

– Hon har skitont i knäet. Hon får inte komma hem till Bukarest (klubblaget) med en massa smärtor i knäet. Jag har ett ansvar mot hennes arbetsgiva­re, säger Ryde, som tidigare i höstas lämnade tränarpost­en i just storklubbe­n CSM Bukarest.

Hur bra är då Rumänien utan Neagu, som med sina 44 VM-mål hittills stått för nästan en tredjedel av lagets målskörd?

– Rätt klent, skulle jag säga, säger Ryde.

– Laget är så mycket sämre utan henne för hon är så inihelvete bra.

Rumänien har dessutom inget stort att spela för. Semifinale­n är utom räckhåll och laget lär inte behöva sluta topp sju i VM för att ta en OS-kvalplats. Den platsen har rumänskorn­a med största sannolikhe­t redan säkrat via fjärdeplat­sen i EM i fjol.

– Det är viktat mot det, säger Tomas Ryde om Cristina Neagus eventuella bortfall mot Sverige.

Rumänien saknar sedan tidigare fyra viktiga landslagss­pelare, som har stoppats från VM-spel på grund av en dopningssk­andal i den rumänska toppklubbe­n Brasov.

Blågult måste vinna mot Rumänien och Montenegro för att ha chans att nå VM-semifinal, men är även beroende av andra resultat.

 ?? Arkivbild: Vidar Ruud ?? Världsstjä­rnan cristina Neagu kan missa matchen mot sverige.
Arkivbild: Vidar Ruud Världsstjä­rnan cristina Neagu kan missa matchen mot sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden