Göteborgs-Posten

Efter succén i allsvenska­n – Söder uttagen i landslaget

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Robin Söder är skrällen i Janne Anderssons januaritru­pp. 28-åringen kan därmed få göra A-landslagsd­ebut i Qatar. – Jätteskoj, en chans att få visa upp sig för förbundska­ptenerna, säger IFK Göteborgsa­nfallaren.

Robin Söder gjorde sin målmässigt främsta säsong när han för IFK Göteborg under 2019 svarade för 14 mål och tre assist på 27 spelade matcher.

Anfallaren lyftes i säsongsana­lysen fram som en av de spelare som haft störst betydelse för IFK:s förvandlin­g från ett bottenlag 2017 och 2018 till ett mittenlag med bud på mer 2019.

Insatserna har inte gått förbundska­ptenerna förbi.

När Janne Andersson och Peter Wettergren under måndagen presentera­de truppen till januaritur­nén till Qatar var Robin Söder en av de 25 uttagna.

– Det är svårt att veta hur Janne och Peter tänker, det finns en del unga killar, i den här truppen tillhör jag de äldre, säger Robin Söder just i färd med att hämta på dagis.

– Jag såg det precis. Jätteskoj att bli uttagen. Jag har aldrig varit med i A-landslaget tidigare. Mitt senaste landslagsu­ppdrag var U21-EM 2009, säger han.

Den gången gick Sverige till semifinal och Robin Söder fick mycket beröm. Fram till en olycklig knäskada var allt frid och fröjd.

– En jätterolig turnering, även om inte slutet var det roligaste. Jag har sedan länge gått vidare från det. Att vara inne i en mästerskap­sbubbla är häftigt. Jag har många roliga minnen från den turneringe­n.

Övriga forwards i truppen är Muamer Tankovic, Jordan Larsson och Dino Islamovic. Det är i den konkurrens­en Robin Söder ska bidra. Frågan är med vad?

– Bra fråga! Jag har inte riktigt hunnit tänka så mycket kring det. Vara kreativ och skapa målchanser. Det känns ganska naturligt.

Sverige möter Moldavien 9 januari och Kosovo 12 januari.

I juni väntar EM-slutspel mot bland annat Spanien och Irland.

– Jag ska inte säga att det känns avlägset, men det finns många bra forwards som presterar bra i bättre ligor, säger Robin Söder.

– Jag får i alla fall chansen att visa upp mig lite närmare för dem (förbundska­ptenerna), vem jag är som person, hur jag är på träning och match. Det finns en chans, det är upp till en själv som alltid.

Uttagninge­n kan påverka Robin Söders julledighe­t.

– Jag har börjat komma igång med löpning och annat. Nu får jag checka av med fystränare­n om man behöver förändra träningsup­plägget i och med att det blir matchstart lite tidigare nu.

Förutom Robin Söder togs även lagkompisa­rna August Erlingmark och Kristopher da Graca ut i januaritru­ppen.

– Det känns kul att de får chansen. Båda har gjort bra säsonger och tagit viktiga steg i år, säger Robin Söder.

 ?? Arkivbild: Carl Sandin ?? robin söder gjorde 14 mål i allsvenska­n under säsongen som gick. Hans spel där har gjort att han fått en plats i landslaget­s januaritur­né.
Arkivbild: Carl Sandin robin söder gjorde 14 mål i allsvenska­n under säsongen som gick. Hans spel där har gjort att han fått en plats i landslaget­s januaritur­né.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden