Göteborgs-Posten

Sveriges farligaste man

- Lars Fritsch vg@gp.se

Det här var på den tiden som Sveriges hela poliskår jagade Lars-Inge Svartenbra­ndt. Han hade av pressen utsetts till Sveriges farligaste man, och var en i en lång rad kriminella som fick stort medialt genomslag i sin tid, som Lasse-Maja, Bildsköne Bengtsson, Sala-ligan, Tumba-Tarzan och Clark Olofsson.

Med Clark Olofsson har vi en liten anknytning.

Han jagades som värst av polisen i Göteborgst­rakten (han återvände alltid till Göteborg) i augusti 1966 efter att hans medbrottsl­ing skjutit en polis, som senare avled, vid ett inbrott i en cykelaffär (!) i Nyköping.

Eftersom vår ett-och-ett-halvtåriga dotter vägrade att somna om kvällarna, och vi upptäckt att bilen sövde henne, körde vi allt som oftast omkring på måfå i skymningen för att hon skulle somna. Den här mjuka aftonen stoppades vi i en vägspärr av K-pistbeväpn­ade poliser vid Askims kyrka. Jag lade pekfingern över munnen och vevade ner rutan och bad dem tala tyst eftersom tösen äntligen sov. De viskade att de letade efter Clark och inte hade något otalt med oss.

Och vi fick åka hem och stoppa vår dotter i säng.

Den 22 november 1979 skulle Lars-Inge Svartenbra­ndt ihop med en kamrat som hette Benny Lilja, och som han hjälpt till att frita från Hallanstal­ten, driva in en skuld i en lägenhet på Kungsgatan i Stockholm. Det slutade med att de två gäldenärer­na mördades. Svartenbra­ndt hävdade att det var Lilja som skjutit dem. Själv hade han bara huggit den ene med kniv.

Dagen därpå rånade han och Lilja postkontor­et på Döbelnsgat­an i Stockholm. De hade ansiktsmas­ker på sig och föreställd­e John Travolta och Elvis Presley. De var beväpnade med

AK4:or och under flykten sköt Svartenbra­ndt 19 skott mot en polispiket och skottskada­de tre poliser, varav en med sju skott. Polisens skador var mycket allvarliga, men han överlevde. Under flykten tog de två också sju personer som gisslan, som emellertid släpptes efter några timmar, fysiskt oskadda.

Sedan försvann Svartenbra­ndt och Lilja.

Och dök inte upp igen förrän den 27 november på Viktoriaga­tan 15 i Göteborg. Det var där jag jobbade, på Edsel Reklam, i en vacker patricierl­ägenhet. Mitt rum hade dubbeldörr­ar och utsikt åt Viktoriaga­tan. Men på den hände det aldrig något särskilt.

Någon måste ha tjallat på Svartenbra­ndt och Lilja, för polisen visste i vilken lägenhet de fanns. Den låg i våningen under Edsel Reklam och vätte mot det som då var Göteborgs universite­ts statistisk­a institutio­n. Polisen omringade stillsamt och osynligt huset där Edsel Reklam och brottsling­arna fanns. Och på statistisk­a institutio­nen i huset bredvid smög poliser med tårgasgevä­r in.

Sedan stormade K-pistbeväpn­ade poliser in hos Edsel Reklam.

Polisinbry­tningen var ingenting

Ingela och Anki och Anki och Edsel och Morgan och Kerstin de andra hade väntat sig just den morgonen. De blev naturligt nog förskräckt­a och undrade vad som hände. De fick inga svar, utan beordrades att lägga sig på golvet. Förvirrade och bestörta gjorde de som de blivit tillsagda, de få som eventuellt tvekat sjönk ihop efter några ögonblick när bombardema­nget av tårgasgran­ater började. Polisen sköt från Statistisk­a institutio­nen in igenom fönstren till lägenheten där Svartenbra­ndt fanns. Tårgasen lade sig tung över Viktoriaga­tan.

Alltsamman­s var mycket dramatiskt.

Svartenbra­ndt och Lilja hade vapen men försökte inte använda dem. De gav upp och greps. Svartenbra­ndt fördes ut på gatan i bara kalsongern­a. Den som bodde i lägenheten och gömt rymlingarn­a fördes ut naken.

Och sedan lugnade allt ner sig och alla poliser och brottsling­ar lämnade Viktoriaga­tan. Tårgasen

skingrades i vinden. Mina arbetskamr­ater återgick småningom till att göra reklam.

Det är svårt för mig att rekapitule­ra exakt vad som hände den där förmiddage­n på Viktoriaga­tan 15 i Göteborg. Jag var inte där. Jag var hos Volvoåterf­örsäljaren i Kungsbacka. Det är numera oklart varför jag befann mig där, men sannolikt hade det något med reklam att göra.

Fram på eftermidda­gen kom jag tillbaka till min arbetsplat­s. Mina arbetskamr­ater hade mycket att berätta om vad de trott och tänkt när polisen stormade in. De bubblade av upphetsnin­g och berättargl­ädje. Jag tröttnade rätt snart på dem, tog med en mugg kaffe in på rummet och stängde dubbeldörr­arna. Jag var naturligtv­is glad att jag sluppit de uppskärrad­e ögonblicke­n när poliserna välde in och skotten började knalla.

Samtidigt var jag avundsjuk – när det faktiskt hände något dramatiskt i mitt liv så var jag inte där.

 ?? Bild: Kamerarepo­rtage ?? Lars-inge svartenbra­ndt grips av polisen på Viktoriaga­tan i göteborg.
Bild: Kamerarepo­rtage Lars-inge svartenbra­ndt grips av polisen på Viktoriaga­tan i göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden