Göteborgs-Posten

Eva Wieselgren: Panta mer än flaskor och burkar, kolla så inte prylarna innehåller farliga ämnen och hjälp till att städa havet. Här är tre nya mobilappar med miljöfokus.

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Panta mer än flaskor och burkar, kolla så inte prylarna innehåller farliga ämnen och hjälp till att städa havet från skräp. Här är tre nya mobilappar med miljön i fokus.

Pantapå

Tanken med den här appen är att du ska få pant när du återvinner alla möjliga förpacknin­gar, inte bara dem som du redan kan panta och få pengar för i affären. Företag går med i appen med sina produkter. När du är på en återvinnin­gscentral skannar du förpacknin­gens streckkod med mobilen och får en pant i appen. Panten kan vara i pengar eller kuponger. Du får också poäng som visar hur bra du varit för miljön.

Appen är färsk och ännu är bara ett fåtal företag anslutna. För att få fler att använda appen går det att skanna några valfria produkter också. Om din återvinnin­gsstation inte finns med kan du lägga till den. Det går även om du sopsortera­r direkt i din soptunna.

Kanske kan belöningen appen ger göra sopsorteri­ngen roligare. Eller är det bara ett nytt krångligt sätt att utsätta oss för reklam? Vi blir kanske mer benägna att köpa varor som ger pant. Nå, vi får i alla fall lite betalt.

Kemikaliea­ppen

Hjälper dig att ta reda på om en produkt innehåller farliga kemikalier. Enligt europeisk lag måste företag svara på om deras produkter innehåller några särskilt farliga ämnen. Det finns dock ingen lag som tvingar företag att ha innehållsf­örteckning­ar på alla varor. Appen hjälper dig att ställa frågan i ett mejl till företaget. Med appen skannar du varans streckkod, tar ett foto av varan och får hjälp att skicka mejlet. Företaget måste svara inom 45 dagar.

Jag ställde en fråga till ett finskt företag om en plastkorg och fick svar samma dag. Kemikaliea­ppen är utgiven av Sveriges Konsumente­r och är en del av det europeiska projektet Life Askreach. Det hade onekligen varit enklare om företag var tvungna att ange farliga ämnen på produkten, kanske kan appen hjälpa till att det blir så.

Juno Lamm räddar havet

Ett spel för de allra yngsta barnen, de under fem år. Finns för Iphone och Ipad. Spelet går ut på att hjälpa Juno Lamm att plocka upp plastflask­or och skräp som hamnat i havet och lägga det i återvinnin­gstunnan. Spelet är mycket enkelt, anpassat för att små barn ska kunna sköta det. Det finns tre nivåer, poäng och prispokal, men det är inte på tid och är inte stressigt. Förutom skräpet finns det fiskar och andra spännande saker att titta på och peta på under vattenytan. Spelet kostar 25 kronor, innehåller inga annonser.

Kanske kan belöningen appen ger göra sopsorteri­ngen roligare

 ??  ??
 ?? Bild: Skärmbilde­r ?? Jag har tjänat en krona i Pantapå, ställt en fråga om en brödkorg med Kemikaliea­ppen och städat hela havet med Juno Lamm. Nu orkar jag inte åka och shoppa onödiga julklappar så dessa appar har helt klart gjort en insats för miljön.
Bild: Skärmbilde­r Jag har tjänat en krona i Pantapå, ställt en fråga om en brödkorg med Kemikaliea­ppen och städat hela havet med Juno Lamm. Nu orkar jag inte åka och shoppa onödiga julklappar så dessa appar har helt klart gjort en insats för miljön.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden