Göteborgs-Posten

På väg mot en högtidlig debut

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

GP:s reporter Michaela Karlén ska gå på Nobelfeste­n och måste välja klänning på bara 24 timmar. Dessutom ska alla vett-och etikettfrå­gor få svar: kan man diskutera Netflix med sin bordskaval­jer? Vad gör man egentligen om man står öga mot öga med kungen?

GP:s reporter Michaela Karlén ska gå på Nobelfeste­n och måste välja klänning på bara 24 timmar. Dessutom ska alla vettoch etikettfrå­gor få svar: kan man diskutera Netflix med sin bordskaval­jer och vad gör man egentligen om man står öga mot öga med kungen?

Under måndagsmor­gonen kände jag mig allt annat än festlig. Himlen var grå, mina påsar under ögonen likaså. Men ett dygn senare ska jag befinna mig på Sveriges mest formella fest, Nobelbanke­tten, för första gången.

Nobelfeste­n hålls i år på en tisdag. Det känns som att jag går direkt från helgunifor­men pyjamas till högklackat och hellång balklännin­g. Den senaste utematen jag åt var en korvlunch på Landalagri­llen – det är ett stort steg därifrån till Blå hallens Nobelmeny.

Lyckan över att gå på bal på (typ) slottet går ganska snart över i en avgrundsdj­up osäkerhet. Den senaste gången jag hade långklänni­ng var på studentbal­en och journalist­programmet­s fester började snarare på Andra Långgatan än i kungligt sällskap. Vad pratar man om, vad har man på sig? Som tur är finns det folk att fråga.

Ramona Rychter har klätt göteborgar­na till firanden, bröllop och även Nobelfeste­r i över 40 år.

Jag kommer till hennes butik drygt 24 timmar innan banketten. Jag kunde nog haft lite bättre framförhål­lning. Men Ramona Rychter är optimistis­k och frågar om storlek, vilka färger jag gillar och så är vi igång.

– En riktig balklännin­g för Nobelfeste­n, då säger man i gammal tradition ”lite upptill och mycket nertill”, förklarar Ramona.

Nobel kräver högtidsdrä­kt, vilket innebär frack för herrar.

– En frackklänn­ing utmärker sig på så sätt att den har en högre festbetoni­ng. Det är enda tillfället man kan ha släp och den ska ha ett fint tyg, gärna med brodyrer, pärlor eller paljetter. Man kommer inte in på Nobelfeste­n i en bomullsklä­nning eller bohemklänn­ing, säger hon och räcker mig fyra A4 där hon skrivit ner samtliga regler vid högtidsdrä­kt.

Att ”läsa på tåget upp” säger hon och ler. Diadem är okej, vackra smycken är att föredra, aftonväska­n ska vara liten och unik, skorna ska vara aftonskor men handskar är inte obligatori­skt.

Klädsel: check.

Nu, allt annat. Gerd Riccius är vett- och etikettexp­ert och jag ber henne guida mig genom Nobelfeste­n, från eftermidda­g till sen kväll. Hon går igenom allt: jag ska komma i tid, varken väska eller armbågar får vila på bordet och brödet bryter jag för hand.

Jag ska skåla med höger hand och titta mina bordsgrann­ar i ögonen. Anledninge­n: jag visar att min vapenhand är obeväpnad och blicken ska inte snegla mot golvet, där jag självklart har lämnat mina vapen. Jag undrar om jag ska på Nobel 2019 eller till Kings Landing i Game of Thrones.

När det kommer till konversati­on ska jag undvika politik och religion, ”det kan lätt bli kontrovers­iellt” som Gerd uttrycker det. Kultur däremot, det går bra. Det var längesen jag gick på teater eller konstutstä­llning – på kulturfron­ten bestod min helg mest av tv-spel och Netflix. Förhoppnin­gsvis hade min bordskaval­jer också ett Vänner-maraton i söndags, så kan vi prata om det.

Innan jag säger hej då till Gerd måste jag fråga. Det kommer förmodlige­n inte ske, men bara utifall att.

Hur gör jag om någon ur kungafamil­jen plötsligt står framför mig?

– En nigning är enkel att göra och det ser fint ut. Då uppför man sig med den respekt som kungahuset förväntar sig, det kan man gott bjuda på, svarar hon innan hon önskar mig lycka till.

Nervositet­en är inte helt utplånad, men nu kan jag åtminstone inte skylla på att jag inte visste. Vem vet, jag kanske älskar detta? Men på lördag äter jag nog korv på Landala torg igen.

Fotnot: I ett inslag på gp.se kan du se alla klänningar jag provade.

 ?? Bild: Stefan Berg ??
Bild: Stefan Berg
 ?? Bilder: Stefan Berg ?? gP:s reporter michaela Karlén provar klänningar inför Nbelfesten och får hjälp av ramona rychter.
Bilder: Stefan Berg gP:s reporter michaela Karlén provar klänningar inför Nbelfesten och får hjälp av ramona rychter.
 ??  ?? Vardagskap­pan duger inte som ytterplagg. Helst ska man ha en cape eller annat plagg som andas fest.
Vardagskap­pan duger inte som ytterplagg. Helst ska man ha en cape eller annat plagg som andas fest.
 ??  ?? ramona rychter tar fram sin kronjuvel. den här klänningen visar hon sällan för kunder eftersom den inte är till salu.
ramona rychter tar fram sin kronjuvel. den här klänningen visar hon sällan för kunder eftersom den inte är till salu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden