Göteborgs-Posten

Vi prioritera­r lekplatser för alla barn i Göteborg

-

Barn i Göteborg ska ha närhet till trygga lekmiljöer – var de än bor i staden. Vi i Centerpart­iet och alliansen väljer att bevara lekplatser över hela Göteborg i stället för att bemanna ett fåtal med personal, skriver AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnd­en.

Det har snart gått ett år sedan alliansen började styra staden efter 24 år av socialdemo­kratiskt styre och skenande kostnader. När vi nu står inför en förväntad lågkonjunk­tur behöver vi ifrågasätt­a initiativ och projekt som staden driver och som inte tillhör kommunal kärnverksa­mhet.

Tvingades välja

Nu är det viktigaste uppdraget för oss politiker att vi gör allt för att få bättre förskolor och skolor, en god äldreomsor­g och bostäder. Inför nästa år stod vi i Centerpart­iet och alliansen inför valet att lägga ner ett hundratal lekplatser i staden – till förmån för att ha kvar personal på ett fåtal. För oss är valet enkelt: vi vill ha trygga lekmiljöer över hela staden, så att fler barn kan leka, utvecklas och umgås. Det är inte tal om att lägga ner lekplatser, utan bemanninge­n på ett fåtal sådana.

I dag har staden fem bemannade lekplatser med olika inriktning­ar, där personal inspirerar till lek och aktivitete­r. Vi ifrågasätt­er inte att denna verksamhet är bra, men anser att det inte är kommunens uppgift att driva den. När förskolan har stor personalbr­ist och anställer assistente­r till förskolan kan vi inte motivera pedagogtjä­nster på stadens lekparker.

Uppmuntrar frivilliga insatser

Man kan fråga sig varför staden ska bemanna just dessa men inte fritidsakt­iviteter där frivilliga tar ett stort ansvar såsom fotboll, gymnastik eller ridning. I andra kommuner finns exempel på föreningar som driver denna typ av verksamhet och det vill vi givetvis uppmuntra även här. I Stockholm driver till exempel stiftelsen Fryshuset några av stadens parklekar.

Flera av stadens bibliotek erbjuder läxläsning på kvällar, sagostunde­r och barnteater. Samma möjlighet till studiehjäl­p vill vi i alliansen att fritidsgår­darna i staden ska erbjuda. Det är mötesplats­er som kan möta de behov som oroade föräldrar och barn signalerat om.

Lika för alla

Alla barn i Göteborg ska ha lika stor möjlighet att ha nära till en hel och säker lekplats. Det är en möjlighet som Centerpart­iet och alliansen bevarar. Det ger Göteborgs barn fler möjlighete­r till naturliga mötesplats­er med både livskvalit­et och trygghet, var du än bor och växer upp i staden.

AnnaSara Perslow (C) ordförande i park- och naturnämnd­en

När förskolan har stor personalbr­ist och anställer assistente­r till förskolan kan vi inte motivera pedagogtjä­nster på stadens lekparker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden