Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Alla kan vara nöjda – utom Centerpart­iet och de arbetslösa

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Regeringsk­risen är avblåst för den här gången. Vänsterpar­tiet har visat att de har lite inflytande, Moderatern­a och Kristdemok­raterna har fått lite nya argument och regeringen kan dra en suck av lättnad. Faktum är att alla utom Centerpart­iet kan utropa sig till vinnare.

Det är klart att det har varit provoceran­de för Vänsterpar­tiet att det i januariavt­alet rent ut står skrivet att partiet inte ska ha något inflytande under mandatperi­oden. Trots att Vänsterpar­tiets röster var helt avgörande för att regeringen skulle kunna tillträda skulle partiet alltså sedan passivt tvingas se på när reformer som – enligt Vänsterpar­tiets sätt att se det – förde landet i helt fel riktning genomförde­s.

Samtidigt: vad skulle de göra? Det enda andra regeringsa­lternative­t som finns är inte precis mer tilltaland­e för vänsterpar­tisterna.

Det är tydligt att det här varit en svår fråga för partiledni­ngen – och att någonting hände under Vänsterdag­arna i Göteborg tidigare i höst. Gräsrötter­na var inte nöjda och krävde en mer offensiv hållning.

Med facit i hand gav hotet om misstroend­eförklarin­g mot arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark precis den utdelning partiet kunde hoppas på. Jonas Sjöstedt kan nu peka på att hans riksdagsgr­upp inte låter sig köras över av regeringen, utan att man faktiskt måste ta hänsyn till vad partiet tycker. Inte minst som det visade sig så enkelt att få med övriga opposition­spartier på en misstroend­eförklarin­g.

För Moderatern­a och Kristdemok­raterna har de senaste dagarnas utveckling också varit gynnsam. Dels för att den tog fokus från Ulf Kristersso­ns möte med Jimmie Åkesson, men också för att det som hände ger ett vapen i ordkriget med de gamla allianskol­legorna.

Ett av dåvarande L-ledaren Jan Björklunds tyngsta argument för att släppa fram Stefan Löfven som statsminis­ter var ju att han ville hålla ”de två ytterlighe­tspartiern­a” borta från makten.

Det argumentet håller inte längre. Och nu kommer nog Centerpart­iet eller Liberalern­a få höra: ”men ni då, ni samarbetar ju med Vänsterpar­tiet” varje gång de säger något om Moderatern­a eller Kristdemok­raternas hållning till Sverigedem­okraterna.

För de två regeringsp­artierna är utveckling­en inte heller mycket att sörja över. S och MP har aldrig varit drivande i frågan om att reformera Arbetsförm­edlingen, det var istället en eftergift till Centerpart­iet i förhandlin­garna som ledde fram till januariavt­alet.

De har heller inga principiel­la invändning­ar emot att samarbeta med Vänsterpar­tiet.

För Centerpart­iet är det ett bekymmer i sig. Precis som Liberalern­a var partiet noga med att få med formulerin­gen att Vänsterpar­tiet inte skulle få inflytande i avtalet.

Till det kommer att reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen var ett av partiets viktigaste bidrag till januariavt­alet. Å andra sidan är reformen bara skjuten på framtiden. Den ska fortfarand­e genomföras, om än i någon annan form.

Till sist. Medan partierna förhandlar och lämnar nya besked är det lätt att glömma bort vad det här egentligen handlar om, Arbetsförm­edlingen.

Ett av argumenten för att reformera myndighete­n var att den faktiskt inte fungerar. I ett läge där arbetslösh­eten är hög i vissa grupper och företag har svårt att hitta personal är det Arbetsförm­edlingen som förmedlar fem procent av jobben.

Det är en nästan chockerand­e låg siffra – och frågan är om det blir bättre när allt ska hänga i luften ett år till. Till TT säger en facklig representa­nt på myndighete­n att utmaningen nu blir att få folk att stanna kvar. Just nu är det ett ständigt utflöde av folk.

Den politiska kalabalike­n ramlar rakt ned i knät på de arbetslösa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden