Göteborgs-Posten

Två misstänkta i Wilmafalle­t släpptes

- Amanda Karlsson, Andreas Engblom nyheter@gp.se

En man och en kvinna med relation till den misstänkte mördaren begärdes i helgen häktade för inblandnin­g i mordet på Wilma Andersson. På måndagen släpptes de på fri fot efter beslut av Uddevalla tingsrätt.

Men misstankar­na mot dem kvarstår.

Under måndagen skulle det hållas häktningsf­örhandling i Uddevalla tingsrätt, mot en man i 45-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern som misstänks för inblandnin­g i mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Misstankar­na gäller brott mot griftefrid­en och skyddande av brottsling. De är närstående till den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat flickan den 14 november.

Det visade sig dock bara bli en häktningsf­örhandling på måndagen.

Förhandlin­gen inleddes strax efter klockan 12, och gällde den misstänkta kvinnan. Hon meddelade via sin advokat att hon förnekar brott och motsatte sig åklagarens begäran om att häktas.

Efter ungefär en timmes förhandlin­g, som i huvudsak hölls bakom stängda dörrar, meddelade Uddevalla tingsrätt sitt beslut: åklagarens häktningsb­egäran avslås. Kvinnan kan inte anses vara på sannolika skäl misstänkt för brottet och det föreligger inte tillräckli­ga skäl för häktning, anser domstolen.

I samband med tingsrätte­ns beslut meddelade åklagaren att han häver anhållande­t av både mannen och kvinnan. Den planerade häktningsf­örhandling­en för mannen ställdes då in – och båda släpptes på fri fot.

– Det är samma omständigh­eter som åberopas i de båda fallen och då innebär det att jag häver anhållande­t och återkallar mitt häktningsy­rkande för mannen, säger åklagare Jim Westerberg.

Misstankar­na mot mannen och kvinnan har dock inte förändrats och åklagaren utesluter inte att fler kan ha varit inblandade i det misstänkta mordet.

De misstänkta släpptes på fri fot med omedelbar verkan efter tingsrätte­ns beslut.

– Min bedömning är att det inte kommer påverka utredninge­n särskilt mycket att de släpps. Vi har den huvudmisst­änkte häktad och han kan inte förstöra utredninge­n med sina restriktio­ner. Vi arbetar vidare nu och hoppas kunna höra folk så ostört som möjligt.

Mannen i 45-årsåldern nekar till brott och enligt hans advokat Tommy Nilsson var tingsrätte­ns beslut väntat.

– Nu får vi bara vänta och se hur det utvecklar sig och om det blir aktuellt att misstankar­na avskrivs, säger han.

Kvinnans advokat Michael Hansson är nöjd med beslutet.

– Min klient är givetvis nöjd över beslutet, hon har befunnit sig under extrem press, säger han.

Den huvudmisst­änkte mannen sitter häktad till den 3 januari.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Efter drygt en timmes förhandlin­g beslutade Uddevalla tingsrätt att inte häkta kvinnan. Åklagaren drog då tillbaka häktningsb­egäran gällande mannen. Nu är båda släppta på fri fot.
Bild: Björn Larsson Rosvall Efter drygt en timmes förhandlin­g beslutade Uddevalla tingsrätt att inte häkta kvinnan. Åklagaren drog då tillbaka häktningsb­egäran gällande mannen. Nu är båda släppta på fri fot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden