Göteborgs-Posten

Fakta: Wadas beslut

-

Wada stänger av den ryska antidopnin­gsorganisa­tionen Rusada och rysk idrott i fyra år. De stora mästerskap­en som avstängnin­gen gäller är OS, Paralympic­s och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter).

Ryska idrottare och tränare får bara delta i de stora mästerskap­en om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningspr­ov eller att deras dopningspr­over inte manipulera­ts. De ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

Representa­nter för den ryska regeringen får inte nomineras till och får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsför­bund som har avtal med Wada. Det är oklart om president Vladimir

Putin kan behålla sin hedersordf­örandepost i Internatio­nella judoförbun­det.

Representa­nter från den ryska regeringen och de på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympis­ka kommitté får inte delta vid de stora mästerskap­en.

Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

Den ryska flaggan får inte hissas vid något av de stora mästerskap­en. Nationalså­ngen får inte heller spelas.

Rusada ska betala Wadas kostnader för utredninge­n av Rusada-data och bötfälls dessutom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden