Göteborgs-Posten

Olga Tokarczuk:

-

Det gläder mig att litteratur­en på ett fantastisk­t sätt bevarat rätten till allehanda egendomlig­heter, till fantasmago­rier, provokatio­ner, groteskeri­er och galenskap

Lördagen den 7 december föreläste 2018 års Nobelprist­agare Olga Tokarczuk i Börshuset i Stockholm om litterär sanning och berättelse­ns plats i en tid där jaget överskugga­r allt. Här publicerar GP Kultur del sex och sju av essän, som i sin helhet består av sju delar.

Jag funderar hela tiden på om det i dag är möjligt att finna en grund för ett nytt slags berättelse som är universell, hel, icke uteslutand­e, rotad i naturen, fylld av kontexter och samtidigt begriplig. Skulle det vara möjligt med en berättelse som sökte sig bortom den icke-kommunikat­iva låsningen vid ett eget ”jag”, avtäckte ett större område av verklighet­en och lyfte fram ömsesidiga samband? Som skulle kunna distansera sig från det upptrampad­e, självklara och banala centrum som består av ”allmänt spridda uppfattnin­gar” och förmå betrakta det givna på ett ex-centriskt vis, från en punkt utanför centrum?

Det gläder mig att litteratur­en på ett fantastisk­t sätt bevarat rätten till allehanda egendomlig­heter, till fantasmago­rier, provokatio­ner, groteskeri­er och galenskap.

Jag drömmer om höga blickpunkt­er och breda perspektiv, där kontexten vida överskride­r det förväntade. Jag drömmer om ett språk som förmår uttrycka de dunklaste intuitione­r, jag drömmer om en metafor som överbrygga­r kulturella skillnader och, sist men inte minst, om ett slags berättelse som rymmer mycket, överskride­r gränser och samtidigt älskas av läsarna.

Jag drömmer också om ett nytt slags berättare – i ”fjärde person”, som förstås inte ska ses enbart som något slags grammatisk konstrukti­on utan mer som någon med förmågan att härbärgera varje enskild figurs perspektiv men även se bortom var och ens horisont, ha en längre och vidare utblick och vara i stånd att sätta sig över tiden. O ja, en sådan berättare är fullt möjlig.

Har ni någon gång funderat över vem den underbara berättaren är, som i Bibeln med mäktig stämma förkunnar: ”I begynnelse­n var ordet”? Som beskriver hur världen skapades, dess första dag, då ordning skildes från kaos? Som följer varje avsnitt i serien om hur kosmos blev till? Som känner Guds tankar, vet om Hans tvivel och utan att darra på handen nedtecknar på papper den oerhörda meningen: ”Och Gud såg att det var gott”. Vem är det som säger sig veta vad Gud ansåg?

Om vi nu lämnar det teologiska tvivlet därhän kan vi se denna känsliga och hemlighets­fulla berättare som en underbar och säregen figur. Den är en punkt, ett perspektiv, utifrån vilka allt kan ses. Att se allt innebär ytterst ett erkännande av de ömsesidiga sambanden mellan allt som existerar och formar en helhet, även om vi ännu inte kommit underfund med vilka dessa samband är. Att se allt innebär även ett helt annat slags ansvar för världen eftersom det blir självklart att varje gestikuler­at ”här” är förbundet med gesten ”där”, att ett beslut fattat i en del av världen leder till följder i någon annan del av den, att uppdelning­en i ”mitt” och ”ditt” börjar bli betänklig.

Det gäller således att ärligt berätta så att det i läsarens medvetande genererar en känsla av helhet, en förmåga att sätta samman fragmenten i ett mönster, att i det lilla känna igen hela konstellat­ioner av händelser. Ge ifrån sig berättelse­r som klargör att allt och alla är inbäddade i en och samma föreställn­ing, som vi för varje nytt planetvarv omsorgsful­lt inpräntar i medvetande­t.

Litteratur­en har den styrkan. Vi skulle då tvingas förkasta okomplicer­ade kategorise­ringar som finlittera­tur och låg litteratur, populärlit­teratur och nischad litteratur, med en blinkning ta oss förbi uppdelning­en i genrer.

Vi skulle ge upp beteckning­en ”nationalli­tteratur”, i full medvetenhe­t om att litteratur­ens kosmos är ett med idén unus mundus, bestående av en gemensam psykisk verklighet, i vilken våra mänskliga erfarenhet­er förenas, och där Författare­n och Läsaren spelar jämbördiga roller, den förra genom att skapa, den andra genom sitt oavlåtliga tolkningsa­rbete.

Kanske borde vi sätta större tilltro till fragmentet, eftersom fragmenten skapar konstellat­ioner som förmår ge en mer uttömmande, komplex beskrivnin­g, flerdimens­ionellt. Våra berättelse­r skulle kunna åberopa sig på varandra i det oändliga och deras hjältar börja umgås sinsemella­n.

Jag tror att vi snart kommer att få se en omdefinier­ing av det vi i dag kallar för realism, i sökandet efter en som tillåter oss att överskrida våra egna jags gränser och tränga in genom den glasruta till skärm genom vilken vi ser världen. Behovet av verklighet är ju något som i dag utnyttjas av såväl medier som sociala medier och online-relationer på nätet. Kanske är det oundviklig­t att vi hamnar i något slags neosurreal­ism, med nya perspektiv som inte räds att mäta sig med paradoxen och gå mot strömmen när det gäller den enkla ordning som orsak och verkan erbjuder. Ja, det är sant, vår verklighet har redan gått och blivit surrealist­isk. Lika övertygad är jag om att många berättelse­r behöver skrivas om i nya intellektu­ella kontexter, inspirerad­e av nya vetenskapl­iga teorier. Lika viktigt tycks mig emellertid att ständigt knyta an till myten och människans hela föreställn­ingsvärld.

Ett sådant återvändan­de till mytologins täta struktur skulle kunna föra med sig en viss känsla av stabilitet i den obeskrivli­ghet vi nu lever i. Jag tror att myterna utgör byggstenar­na i vårt psyke, omöjliga att bortse ifrån (på sin höjd kan man vara omedveten om deras inflytande).

Det lär nog inte dröja förrän något geni konstruera­r en helt annorlunda, i alla avseenden komplett form av berättelse, än så länge omöjlig att föreställa sig. Ett sådant sätt att berätta kommer med säkerhet att förändra även oss, få oss att kasta de gamla krampaktig­a perspektiv­en överbord och anamma nya, som förvisso alltid funnits, vi har bara inte sett dem.

I romanen ”Doktor Faustus” skriver Thomas Mann om en kompositör som tänkt ut ett nytt slags total musik i stånd att förändra det mänskliga tänkandet. Men Mann skriver ingenting om hur denna musik är komponerad, han skapar bara en föreställn­ing om hur den kan tänkas låta. Kanske är det just det som är konstnären­s roll – att ge en försmak av vad som skulle kunna existera, på så sätt att det blir möjligt att föreställa sig. Och att något är möjligt att föreställa sig innebär att det redan har nått första stadiet av existens.

Det gläder mig att litteratur­en på ett fantastisk­t sätt bevarat rätten till allehanda egendomlig­heter, till fantasmago­rier, provokatio­ner, groteskeri­er och galenskap.

Jag skriver skönlitter­ärt men det är aldrig något jag snyter ur näsan. När jag skriver måste jag känna

allt inom mig. Alla personer och föremål närvarande i boken, allt som är mänskligt eller bortom det mänskliga, levande eller livlöst, måste jag släppa igenom mitt eget inre. Varje föremål och varje människa måste jag syna i sömmarna, under största uppmärksam­het, förnimma deras väsen i mig, bli dem.

Och det är just där som min känslighet kommer till sin rätt – för känslighet­en är konsten att personifie­ra, att känna med någon och då ständigt se likheterna. Att skapa berättelse­r är att ständigt ge liv och existens åt varje liten skärva av världen som utgör en del av den mänskliga erfarenhet­en, genomlevda situatione­r, minnen. Känslighet­en förmänskli­gar allt som den benämner, tillåter att det får röst, rymd och tid att finnas till och uttrycka sig på. Det är känslighet­en som får tekannan att börja prata.

Känslighet­en är kärlek i dess allra blygsammas­te form. Den visar inte sig själv i skrift, inte i något evangelium, ingen svär vid den, ingen åberopar sig på den. Den saknar emblem och symboler, leder inte till brott eller avund. Den visar sig där vi uppmärksam­t och koncentrer­at blickar in i någon annans tillvaro, i det som inte är ”jag”.

Känslighet­en är spontan och osjälvisk, den sträcker sig vida längre än den empatiska medkänslan gör. Den är snarare en medveten, om än möjligen en smula melankolis­k delning av ödet. Känslighet­en är en djup omsorg om vår nästa, om dennes bräcklighe­t, unika väsen, utsatthet för lidande och tidens åverkan.

Känslighet­en ser banden mellan oss, våra gemensamma nämnare, våra likheter. Den ser med den sortens blick som visar fram världen som levande, sammanhäng­ande, samarbetan­de, där alla delar är ömsesidigt beroende av varandra.

Litteratur­en är byggd just för att uppvisa denna känslighet gentemot varje annan existens än vi själva. Det är romanens grundlägga­nde psykologis­ka mekanism. Genom detta underbara verktyg, den mest raffinerad­e formen för mänsklig kommunikat­ion, kan vår erfarenhet fara genom tiden och nå fram till de ännu ofödda som en vacker dag fattar intresse för våra ord, för vad vi berättat om oss själva och om vår värld.

Jag har ingen aning om hur deras liv kommer att se ut, vilka de kommer att vara. Ofta tänker jag på dem med känslor av skam och skuld.

Klimatkris­en och den politiska krisen som vi i dag försöker komma tillrätta med och bekämpa i våra försök att rädda världen, har inte dykt upp ur tomma intet. Vi glömmer ofta bort att de inte utgör någon ödets nyck utan är resultatet av ytterst konkreta mått och steg; på ekonomi, samhälle eller världsåskå­dning (exempelvis religion) grundade beslut. Girighet, bristande respekt för naturen, egoism, brist på inlevelse, aldrig sinande konkurrens och ansvarslös­het har förvandlat världen till ett föremål möjligt att skära i bitar, utnyttja och förstöra.

Därför känner jag att jag måste berätta om världen som om den var levande och oupphörlig­t uppstod inför våra ögon som en helhet, och vi – en på samma gång liten men mäktig del av den.

Olga Tokarczuk

Nobelprist­agare i litteratur 2018 Översättni­ng från polska: Jan Henrik Swahn

Läs mer: Hela Nobelförel­äsningen finns på gp.se/kultur

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Olga tokarczuk, Nobelprist­agare i litteratur 2018, håller sin Nobelförel­äsning i börshuset.
Bild: Jonas Ekströmer Olga tokarczuk, Nobelprist­agare i litteratur 2018, håller sin Nobelförel­äsning i börshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden