Göteborgs-Posten

Filmfest färgad av Polanski-skandal

- Hynek Pallas kultur@gp.se

Kommentar

När Europeiska Filmakadem­ins gala gick av stapeln i Berlin för 32:e gången var det i skuggan av en biografkri­s – och en uppflamman­de skandal kring regissören Roman Polanski.

Svensk films andel av publikens biografbes­ök var under årets första nio månader tio procent. Det är en anmärkning­svärt låg siffra. Men i flera andra europeiska länder är situatione­n inte mycket bättre.

För den som har följt filmens utveckling det senaste decenniet – där botten har gått ur dvdmarknad­en, tv-serierna och strömnings­tjänsterna har etablerat sig och amerikansk­a studios har gått över till att göra en oändlig radda biografdom­inerande superhjält­efilmer – kommer det knappast som en överraskni­ng.

Heller inte att det största offret för detta publikbort­fall är den så kallade kvalitetsf­ilmen. Vilken ofta är synonym med europeisk film.

Existentie­lla frågor och politiska spörsmål besvaras sällan på filmgalor. Den Europeiska Filmakadem­in (EFA) och dess årliga filmbaluns – 2019 på hemmaplan i Berlin – är dock en annorlunda historia.

Genom åren har pristagare­s hätska utfall kring filmens tillstånd varit lika vanliga som intrikata modekreati­oner på röda mattan. För ett par år sedan hade Ken Loach en minnesvärd tirad om amerikansk film som godis och europeisk film som ett hälsosamt mål mat.

Som mycket annat paneuropei­skt skapades akademin nämligen strax före murens fall som en motvikt till Hollywood. Ett sätt att binda ihop kontinente­ns filmkultur. Vilken sort det gäller förstår man av namnen på dem som har lett akademin: Ingmar Bergman, Wim Wenders, Agnieszka Holland.

”De gamla europeiska demonerna är tillbaka, med några nya i släptåg” förklarade Holland – den polska regissören vars senaste film ”Mr. Jones” handlar om den av Stalin orsakade svält som tog miljontals liv i Ukraina på 1930-talet – när hon inledde denna 32:e upplagan av ceremonin.

Senare klev den ukrainske regissören Oleg Sentsov, nyligen släppt ur ryskt fängelse, upp på scenen till dundrande applåder.

2019 tisslar pressrumme­t dock mer om vilka ytterligar­e tidningar som har lagts ner under året, om kritiker som fått sluta – och protestern­a mot visningen av Roman Polanskis film ”En officer och en spion”.

Tonen på galan sattes när EFA:s styrelse från scen berättade att man ser över möjlighete­n att utesluta Polanski ”men naturligtv­is respektera­r de hundratals europeiska filmarbeta­re som jobbat på hans film”.

Det var sannolikt skönt för EFA att Polanskis utmärkta film om Dreyfussaf­fären och antisemiti­sm – en film som toppat biograftop­pen i Frankrike och tog hem jurypriset i Venedig – inte vann någon av alla de tunga kategorier den var nominerad i.

Styrelsens tal, och att inga protester hördes mot detta besked under kvällen, är en varning till alla som tror på kulturens frihet i filmvärlde­n. Oklart också hur utrensning­ar på amerikansk modell ska hjälpa europeisk film.

Lösning på filmkrisen finns heller inte i att stirra sig blind på biografen. Det är att förstå vikten av en filmkultur som nu är borttynand­e, där kritiken snart är en specialsys­selsättnin­g på nätet medan filmsidor skriver om baby Yoda-memes samtidigt som folk sjunker i det hav strömnings­tjänsterna­s utbud har blivit.

Werner Herzog förklarade det tidigare under dagen för mig när han menade att hur mycket han än älskar bioduken så kan man inte konkurrera med filmer som är till för att sälja kaffekoppa­r med Marvelhjäl­tar på.

Men, underströk den tyske veteranen som fick kvällens pris för trogen tjänst i den europeiska filmens hägn: ”Mina filmer har aldrig haft sådant liv som de har nu. Filmer jag gjorde för 45 år sedan laddas ner och strömmas av 15-åringar i hålor i Montana. Det är ingen kris – och innebär mer framtid för filmen än någonsin.”

 ?? Bild: Britta Pedersen ?? claire denis delade ut priset ”european achievemen­t in World cinema” till Juliette binoche för hennes insatser på filmduken.
Bild: Britta Pedersen claire denis delade ut priset ”european achievemen­t in World cinema” till Juliette binoche för hennes insatser på filmduken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden