Göteborgs-Posten

Tidigast i vår kommer ”The Mandaloria­n” till Sverige

- Carl Magnus Juliusson kultur@gp.se

Disneys nya streamingt­jänst Disney Plus har redan haft premiär i USA. Men det dröjer till tidigast den 31 mars innan tjänsten blir tillgängli­g i Sverige.

Den 12 november hade den nya ”Star wars”-serien ”The Mandaloria­n” premiär i USA, Kanada och Nederlände­rna. 19 november blev den tillgängli­g i Nya Zeeland och Australien.

Men om man vill se ”The Mandaloria­n” – eller någon annan film från Disney – i Sverige kommer man att bli tvungen att vänta till i vår.

Anledninge­n är att ”Star wars”-serien distribuer­as genom Disneys nya streamingt­jänst Disney Plus, en tjänst som i västra Europa har 31 mars som premiärdat­um. Lanseringe­n av Disney Plus innebär alltså att Disney bryter sitt samarbete med Netflix och att alla Disney- och ”Star wars”-filmer kommer att försvinna från tjänsten.

I Disneys reklamfilm nämns Storbritan­nien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien. Det är det vill säga inte sagt att Disney Plus kommer att ha premiär samma datum i de nordiska länderna.

Enligt Expressen kan en anledning till varför det dröjer så länge vara den EUregel som kräver att en viss procent av innehållet på en streamingt­jänst ska ha producerat­s i EU. Eftersom en stor del av Disneys material är producerat i USA, måste de köpa in material till sin tjänst som har producerat­s i Europa.

Men det är osäkert hur stort hinder det faktiskt har inneburit eftersom Disney

Plus lanseras i Nederlände­rna redan från starten.

Bland det material som kommer att finnas på Disney Plus från början är alla ”Star wars”-filmer, förutom ”Solo” och ”The last Jedi”, flera av Marvel-filmerna, alla filmer från Pixar förutom ”Toy story 4”, samt många Disney-klassiker.

 ?? Bild: Francois Duhamel ?? den 12 november hade den nya ”star wars”-serien ”the mandaloria­n” premiär i Usa, Kanada och Nederlände­rna.
Bild: Francois Duhamel den 12 november hade den nya ”star wars”-serien ”the mandaloria­n” premiär i Usa, Kanada och Nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden