Göteborgs-Posten

Rekordung statsminis­ter godkänd i Finland

Finlands riksdag har röstat fram världens yngsta regeringsc­hef. 34-åriga Sanna Marins tillträde uppmärksam­mas världen över, särskilt som alla fem regeringsp­artier i Helsingfor­s nu leds av kvinnor.

- Linus Svensson

Marin godkändes som väntat av riksdagen vid omröstning­en. Röstsiffro­rna landade på 99–70, rapportera­r Yle.

Marin är från Socialdemo­kraterna (SDP). De andra i Finlands styrande femklöver är Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP). Alla utom Henriksson är mellan 30 och 35 år.

– Det är ytterst ovanligt. Man får leta i alla demokratis­ka länder i världen och ändå så hittar du inget land som har så här många unga kvinnor på så tunga poster för tillfället. Det är unikt, säger Göran Djupsund, professor i statsveten­skap vid Åbo Akademi.

Den nya regeringen tillträder efter att Finlands tidigare statsminis­ter Antti Rinne (SDP) var tvungen att avgå i tisdags efter att regeringsp­artiet Centern tappat förtroende­t för honom på grund av hans hantering av poststrejk­en.

När Marin nu godkänts står Stefan Löfven (S) ensam kvar som man bland Nordens regeringsc­hefer.

I Norge är Erna Solberg (Høyre) statsminis­ter sedan 2013. Katrín Jakobsdótt­ir (Vänsterpar­tiet – de gröna) är sedan 2017 Islands statsminis­ter. Och i Danmark övertog Mette Frederikse­n (S) statsminis­terposten i somras.Att Sverige inte har gått åt samma håll förbryllar Göran Djupsund.

– Allt talar för att Sverige ska ha den här situatione­n eftersom det där under en lång tid har pågått en mycket mer aktiv diskussion om jämställdh­et, säger Djupsund.

– Det är överraskan­de för att i Finland har vi länge varit vana vid att medelålder­s och äldre män håller de tyngre posterna, fortsätter han. TT: Varför händer detta i Finland just nu?

– Många partier har sett att deras stöd har dalat och söker andra vägar att nå till nya väljargrup­per. Om man ska försöka nå yngre och kvinnliga väljare så gör man klokt i att släppa fram kvinnor på positioner­na, säger Djupsund.

Finland kniper titeln världens yngsta nationella ledare i hård konkurrens. 33-årige Sebastian Kurz avgick som Österrikes förbundska­nsler i våras, men kan efter ett nyval snart vara tillbaka.

Oleksyj Hontjaruk tillträdde som Ukrainas premiärmin­ister i augusti, men är med sina 35 år snäppet äldre. Och Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern har fyllt hela 39 år. Hon är bland annat historisk för att ha fött barn under tiden som ledare, nu ettåriga dottern Neve Te Aroha. Även Sanna Marin har en ettårig dotter.

Världens äldsta regeringsc­hef, Malaysias 94-årige premiärmin­ister Mahathir Mohamad, råder den unga statsminis­tern att lyssna på äldre människor.

– Samtidigt som vi har tilltro till unga människors idealism är det också viktigt för dem att väga in äldre människors erfarenhet, säger han i en intervju med Reuters.

 ?? Bild: Vesa Moilanen ?? sanna marin efter att ha blivit klar som sdP:s statsminis­terkandida­t i söndags. .
Bild: Vesa Moilanen sanna marin efter att ha blivit klar som sdP:s statsminis­terkandida­t i söndags. .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden