Göteborgs-Posten

GP/Sifo: SD fortsätter stiga i ny mätning

SD:s framgångsh­öst fortsätter. Partiet är nu större än M och KD tillsamman­s, visar GP/Sifos senaste väljarbaro­meter. Såhär långt efter SD har M aldrig varit i en Sifo-mätning. Om det vore val i dag skulle partiet nå 24,4 procent och vara jämnstora med Soc

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Nyheter:

I dagens Sifo-mätning är Sverigedem­okraterna större än Moderatern­a och Kristdemok­raterna – tillsamman­s. Partiet ligger dessutom bara 0,2 procentenh­eter efter Socialdemo­kraterna och kan alltså i praktiken var landets största parti.

Sverigedem­okraterna har ökat med 6,2 procentenh­eter sedan augusti 2019 visar GP/Sifos väljarbaro­meter från december. Det betyder att partiet på kort tid har fått mer än 400 000 nya väljare.

Nu når partiet

upp till 24,4 procent, vilket dock inte är en signifikan­t ökning sedan november då partiet låg på 23,0 procent.

– Så länge de andra partierna hjälper SD genom att fokusera på migration och brottsligh­et kan de nog fortsätta att växa, säger Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap vid Göteborgs Universite­t.

För första gången i GP/Sifos mätningar är SD nu större än Moderatern­a

och Kristdemok­raterna tillsamman­s.

– Det spelar stor roll vilket parti som är störst, framförall­t att SD är så mycket större än Moderatern­a. Framförall­t spelar det en psykologis­k roll. Det skapar stora problem för M att den här förändring­en sker så snabbt, säger Toivo Sjörén, opinionsch­ef på Sifo.

Jonas Hinnfors säger

att situatione­n är tuff för M eftersom partiet traditione­llt har varit det borgerliga statsminis­terpartiet och att partiet måste börja fundera över vad man kan tänka sig att ge för att ta vid en eventuell förhandlin­g.

– Och då gör man det utifrån en svaghetspo­sition.

M når nu 17,2 procent. Partiet ligger på samma nivå som i november men har tappat signifikan­t sedan september och det skiljer nu hela 7,2 procentenh­eter mellan partierna.

Så långt efter SD har M aldrig tidigare legat i GP/Sifos mätningar.

Jonas Hinnfors säger att det är har blivit svårare för M att sätta fokus på partiets tidigare framgångsr­ika frågor, som välfärd och ekonomi. Fokus har legat på migration och brott och straff och kopplingen däremellan – SD:s hjärtefråg­or, som M nu har drivit hårt.

– Det är ganska svårt för partier att lägga sig nära större motståndar­e och kunna ta över deras frågor. Att lägga sig så väldigt, väldigt nära kan snarare bidra till att originalet, SD, får legitimite­t och att väljarna uppfattar att det här är ju deras frågor, varför inte då rösta på dem, säger han.

Han hävdar att det inte handlar om att förneka att brott och migration är viktiga samhällsfr­ågor, men att M bör fundera över hur mycket partiet ska fokusera på frågorna och vilken den moderata linjen är.

– Jag tror att många har svårt att urskilja det, säger han.

Liksom i de senaste mätningarn­a är SD jämnstora med S som nu får 24,6 procent jämfört med SD:s 24,4 procent. Svagast är partiet i Göteborgso­mrådet och i Malmöområd­et.

Även om det är naturligt att regeringsb­ärande partier tappar i opinionen i den här fasen av en mandatperi­od har partiet haft problem länge.

– S tappar sakta, sakta. Som en pyspunka. Man ligger ett snäpp ned från valresulta­tet 2018 som i sin tur var ett snäpp ned från valresulta­tet 2014, konstatera­r Jonas Hinnfors.

Så länge de andra partierna hjälper SD genom att fokusera på migration och brottsligh­et kan de nog fortsätta att växa.

Jonas Hinnfors

Professor i statsveten­skap, Göteborgs universite­t

Han är förvånad

över att partiet inte är bättre på att nå ut med politik för att förhindra kulturell eller klassmässi­g segregatio­n.

– De har förbluffan­de svagt fokus på frågorna. I stället kommer man också med utspel som handlar om att vara hård mot brott och straff, även om man kanske inte går lika långt som SD och M, säger han.

För Kristdemok­raterna, som var uppe på tvåsiffrig­t under våren, går det också trögt. Partiet stannar på 6,0 procent vilket är ett signifikan­t tapp på 1,9 procentenh­eter sedan förra månadens mätning och i nivå med valresulta­tet.

Toivo Sjörén på Sifo säger att det sker ett triangelsp­el mellan KD, M och SD där KD tappar till M och M till SD, även om det också finns ett visst växelspel direkt mellan SD och KD.

– KD vann i valet, mycket på grund av frågor kring äldreomsor­g och sjukvård. Även om de har tydliga positioner om lag och ordning är det inget som automatisk­t gynnar dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden