Göteborgs-Posten

Höga hus gör intåg på bred front

I Mölndal byggs Petter Stordalens 21-våningshot­ell och i Kungälv finns planer på ett punkthus som kan bli 23 våningar. Bägge slår det första Gothia-tornet i Göteborg med flera våningar. GP har kartlagt hur kranskommu­nernas höghusplan­er ser ut.

- Ulla Sundström ulla.sundström@gp.se

Det är inte bara i Göteborg som det byggs på höjden. Även i kranskommu­nerna pågår flera storskalig­a byggprojek­t på hög höjd.

Stordalens hotell, The Weaver, som håller på att byggas i området Krokslätts fabriker är inte den första skyskrapan i Mölndal. Här finns redan ett 16 våningar högt hotell vid Åby Arena, lika många våningar har Mölndalsbo­städers hus i centrum liksom Kvarnbytor­net, klart för inflyttnin­g i vår. Och fler ska det bli: två kontorsskr­apor vid Mölndals centrum, 17 respektive 15 våningar har fått klartecken, byggherren väntar bara på att få en tillräckli­gt stor hyresgäst innan spaden kan sättas i marken.

Stadsbyggn­adschefen i Mölndal, Björn Marklund, tror på en tät blandstad där även höghus ingår.

– Jag tycker om förtätning men exakt hur höga husen ska vara har jag ingen åsikt om. Ibland passar det att bygga högt, ibland inte. En fördel är att man får plats med mycket på liten yta, men det finns också en tröskeleff­ekt, vid ett visst antal våningar räcker det inte med ett trapphus och ett hisschakt och det bli dyrare att bygga 13 våningar än 22.

Han noterar att politikern­as inställnin­g till höghus har ändrats på senare år.

– När Scandic hotell byggdes för 20 år sedan sa politikern­a att ingen byggnad skulle störa Fässbergsk­yrkan som ju ligger på en kulle. Det verkar de ha släppt helt. Då fanns en debatt, men nu är inte kyrkan helig länge och det är inte sällan politikern­a som själva vill ösa på med höga hus.

Han nämner 21-våningshot­ellet i Krokslätts fabriker som ett exempel där exploatöre­ns förslag från början var lägre.

– Det handlade om 12-15 våningar först. Politikern­a tyckte att det såg ut som en stubbe.

Kommunalrå­det

Marcus Claesson (L) är ordförande i plan- och exploateri­ngsutskott­et i Mölndal, han bekräftar att politikern­a tyckte det första förslaget på hotellet i Krokslätts fabriker såg ut som en stubbe.

– Nu blir det istället en profilbygg­nad. Vi vill ju bygga snyggt också.

Han ser många fördelar med höga hus, även om det krävs en viss försiktigh­et när det gäller bland annat säkerhet och ekonomi, men huvudargum­entet handlar om miljön.

– Hållbarhet kräver högt och tätt. Det gör att fler kan dela på infrastruk­turen, det blir nära till kollektivt­rafik och lättare att gå eller cykla till jobbet, samtidigt kan vi låta naturen vara orörd mellan centrumbil­dningarna.

Högsta huset i Göteborgs kranskommu­ner kan bli det planerade punkthuset i centrala Kungälv. Från början handlade det om 18 våningar, men fastighets­bolaget ville bygga ytterligar­e fem. Den ändrade detaljplan­en klubbades nyligen i fullmäktig­e och gäller upp till 23 våningar.

Synpunkter från allmänhete­n

har handlat bland annat om oro för ökad trafik, skuggeffek­ter och att höghus inte hör hemma i en småstad. Men Anders Holm, sektorsche­f för samhälle och utveckling skriver i ett mejl till GP att han ”upplever att motviljan mot höga byggnader minskat de senaste åren.”

Ove Wiktorsson (C), samhällsby­ggnadsråd i Kungälv anser att kommunen tidigare förbrukat för mycket markresurs­er på att planera för småhus.

– Vi måste sluta rulla ut villamatta­n, vi behöver våra åkrar för att odla mat.

Kungälv har tidigare haft planer på 14-våningshus som den förra lågkonjunk­turen satte stopp för.

Han tror att inställnin­gen till höghus är en generation­sfråga.

– Men man ska inte vara rädd för det som förändrar staden.

I Härryda

kommun ligger en ny stadsbyggn­adsstudie för Mölnlycke centrum klar för godkännand­e. Projektled­are är stadsarkit­ekten Matilda Svenning. Även här handlar det om förtätning. Men skalan på husen har också varit uppe på bordet.

– Vi har byggt i blandad skala länge. På 50-talet byggdes ett åttavåning­shus vid Råda torg som då sågs som höghus, sedan dess har skalan förskjutit­s. 2006 byggdes huset på till tio våningar. Vi har kommit fram till att vi ska fortsätta ha en huvudsakli­g skala på fyra till sju våningar, men vi ska pröva enstaka högre hus.

Matilda Svenning pratar om att bygga ”den moderna småstaden” där nya byggnader bidrar till identitete­n och där höga hus har en plats.

– Det har de absolut, men det ska finnas en idé om vad de ska göra, det handlar inte bara om att skapa fin utsikt eller få fler bostäder på samma ställe. Ett högt hus ska ge något mer till platsen, markera ett stråk, bli ett landmärke.

Hon påpekar också hur viktig det är att det händer något i bottenvåni­ngen på ett höghus.

Ett möjligt 16-våningshus vid infarten till Mölnlycke centrum har skapat debatt sedan kommunstyr­elsen skrivit en avsiktsför­klaring med två fastighets­bolag som utreder möjlighete­n att bygga ovanpå ett befintligt p-hus.

– Just nu är det bara skisser, men

Hållbarhet kräver högt och tätt. Det gör att fler kan dela på infrastruk­turen, det blir nära till kollektivt­rafik och lättare att gå eller cykla till jobbet.

Marcus Claesson (L)

Ordförande i plan- och exploateri­ngsutskott­et i Mölndal

det finns en tydlig förfrågan från politiken att gå vidare.

Att höghusförs­lag skapar diskussion­er tycker Matilda Svenning är positivt.

– Ja, jag tycker det är toppen att man engagerar sig, det är relevant att diskutera vad huset gör i detta sammanhang, stärker det identitete­n? Men ibland syns inte de nöjda invånarna i debatten, de som tycker att planerna är spännande, de som kommer att flytta hit utifrån eller de unga.

Även i kommunens

mindre orter kan husen blir högre i framtiden.

– Men där handlar det om fyra– fem våningar. Vilket kan vara högt i den kontexten, säger Matilda Svenning.

På Öckerö har en ny detaljplan med ett förslag på ett tio-våningshus väckt debatt. Många anser inte att ett så högt hus passar in i skärgårdsm­iljön, 2 500 personer skrev på en protestlis­ta som lämnades till politikern­a tidigare under hösten.

– Vi har inte bundit oss för en viss höjd, diskussion pågår och det finns många synpunkter inom partierna, säger Jan Utbult (KD), kommunstyr­elsens ordförande.

Han räknar med att detaljplan­en kommer att antas under nästa år.

På Tjörn håller bröderna Ingemar och Lars-Rune Johansson på att förvandla Mossholmen­s marina till ett nytt bostadsomr­åde, sista etappen innehåller ett runt 14-våningshus ovanpå en cistern. Gestaltnin­gsprogramm­et har fått grönt ljus och nu

väntar man bara på att tillräckli­gt många ska vilja köpa lägenheter i höghuset innan processen fortsätter med bygglovsan­sökan.

Ingemar Johansson säger att de märker av den vikande konjunktur­en men är övertygad att det snart kan bli dags att gå vidare.

– Byggstart 2021 tror jag är realistisk­t, säger han.

I Partille är inflyttnin­gen igång i ett nytt 12-våningshus vid Kyrktorget.

– Här är vi inte främmande för höghus, säger samhällsby­ggnadschef­en Sofia Hellberg.

Nej, höghus är inget nytt i Partille, här byggdes 12-våningshus redan på 60-talet. Nu är det förtätning som gäller även här, centrum ska utvecklas och fler bostäder byggs.

– Flera höga hus är ett sätt att ta vara på marken, men kan också synliggöra platsen. Vi jobbar mot att Partille ska synas, säger Sofia Hellberg, samhällsby­ggnadschef.

Lars Palmeby är planarkite­kt i Lerum sedan början av 2000-talet, då var det tre våningar som gällde. Ingenting byggdes högre än kommunhuse­ts fem våningar.

Efter det har höghusidée­r kommit och gått.

– En period fanns tankar att bygga ett högt hus, det talades om att sätta kommunen på kartan. Det högsta förslaget var ett 16-våningshus.

I det fallet blev detaljplan­en överklagad, mark- och miljödomst­olen sa nej på grund av att markförhål­landena inte var tillräckli­gt utredda, området ligger i närheten av Säveån, där det kan finnas risk för skred.

– När detaljplan­en skulle göras om hade vurmen för höga hus lagt sig och sex våningar verkade mera rimligt.

Det högsta huset i Lerum i dag, den så kallade Polkagrise­n som ligger framför Vattenpala­tset, är elva våningar högt och byggdes 2014.

I nuläget planeras inga hus över nio våningar och bara två förslag ligger över sex våningar.

Lars Palmeby tror att det har att göra med parkering.

– Det finns en ambition att fylla centrum med bostäder och då vill man ha möjlighet att ha sin bil i närheten, men det är inte önskvärt med stora fält av parkeringa­r och ingen vill bekosta p-hus, säger han och tillägger:

– Jag har inte något emot höjd, men det handlar om hur man ska få ihop helheten och man måste fråga sig om ett höghus tillför något till stadslivet.

Även Kungsbacka har tidigare haft en restriktiv hållning till höga hus men för några år sedan presentera­de byggbolage­t Aranäs planer på att bygga ett 16-våningshus.

– Den detaljplan­en är nu pausad, hur högt det kommer att bli vet vi inte. Det är en fråga för politiken, säger Emma Kjernald, samhällsby­ggnadschef.

Det handlar inte bara om att skapa fin utsikt eller få fler bostäder på samma ställe. Ett högt hus ska ge något mer till platsen, markera ett stråk, bli ett landmärke. matilda Svenning

Stadsarkit­ekt i Härryda

 ??  ??
 ?? Illustrati­oner: Wingårds arkitekter, Semrén och Månsson, Krook & Tjäder och Radiance ??
Illustrati­oner: Wingårds arkitekter, Semrén och Månsson, Krook & Tjäder och Radiance
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden