Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Att de konservati­va skulle få 365 platser och bli lika starka som när Margaret Thatcher var premiärmin­ister är sensatione­llt.

Traditione­llt röda valdistrik­t färgades blå och gav Boris Johnson grönt ljus för en politik som förändrar Storbritan­nien. Ett resultat av den förkrossan­de segern är utträdet ur EU den 31 januari. År av oviss väntan är över, men inte osäkerhete­n om vad som

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Segern beskrivs som ett jordskred. Att de konservati­va skulle få en egen majoritet var inte förvånande. Det visade de flesta opinionsmä­tningarna, även om siffrorna sjönk på slutet. Men att partiet skulle få 365 platser och bli lika starkt som när Margaret Thatchers var premiärmin­ister är sensatione­llt.

Särskilt som de tog mandat i opposition­spartiet Labours röda hjärtland. Under valrörelse­n som Johnson utlyste med det första brittiska nyvalet i december sedan 1923, spekulerad­es det om att det skulle gå så bra för Labour att partiledar­en Jeremy Corbyn skulle kunna utmana Johnson genom samarbete med andra partier.

Corbyn lovade att

omförhandl­a utträdesav­talet med EU och att väljarna skulle få sista ordet i en ny folkomröst­ning under 2020.

Men stödet för Labour kollapsade. Partiet tappade lika mycket som Tories tog hem och nu har Corbyn gjort sitt sista nationella val. Partimedle­mmarna är i chock och behöver nu en tid för eftertanke, enligt Corbyn. Han måste avgå när spillrorna av hans parti lyckas samla sig kring en efterträda­re som med ganska stor sannolikhe­t inte kommer att vara lika kontrovers­iell och med en så radikal reformagen­da som företrädar­en. En förklaring till det bristande förtroende­t för Corbyn är hans oförmåga att ge klara besked. Det gäller inte minst ett tidigt och tydligt avståndsta­gande till de antisemiti­ska stämningar som sägs finnas i partileden.

Det EU-vänliga liberaldem­okratiska partiet var en tänkbar partner till Labour, även om den nya partiledar­en Jo Swinson var kritisk till Corbyn. Men partiet närmast halverades i storlek och Swinson, som förlorade i sin egen valkrets, kommer att avgå.

De skotska nationalis­terna

SNP gick starkt framåt med krav på att stanna i EU och en ny folkomröst­ning om skotsk självständ­ighet. Däremot försvagade­s Tories tidigare stödparti, det nordirländ­ska demokratis­ka unionistpa­rtiet DUP, medan opposition­spartiet Sinn Fein skördade framgångar. Det partiet strävar efter en folkomröst­ning om en förening med republiken Irland. Det påminner om de djupa motsättnin­garna som under tre decennier hemsökte provinsen med våldsamhet­er som upphörde först med fredsavtal­et på långfredag­en 1998.

Valresulta­tet är början

på en politisk revolution. Men att som Boris Johnson ha visioner och avge generösa löften är lättare än att förverklig­a dem. Det blir svårt även i en ekonomi som den brittiska att hitta finansieri­ng för miljardsat­sningar på sjuk- och hälsovård, polis, skolor, infrastruk­tur, ökat gränsskydd och annat som krävs när Storbritan­nien står ensam utanför EU-familjen efter 47 år.

USA:s president Donald Trump ogillar allianser och samarbeten där han måste bry sig om vad andra tycker, och gillar brexitören och populisten Johnson. Amerikanen gratulerar honom till segern på Twitter:

”Storbritan­nien och USA kommer nu att vara fria att sluta ett enormt nytt handelsavt­al efter brexit. Det här avtalet har en potential att vara mycket större och mer lukrativt än något annat avtal som skulle kunna nås med EU. Fira, Boris!”

Det gör han

säkert med en politisk ställning och ett personliga ego som har stärkts högst påtagligt på ett dygn. Han sitter nu tryggt på 10 Downing Street under överskådli­g tid med en majoritet på 80 platser i parlamente­t. Han har fått ett handlingsu­trymme i julklapp och är inte beroende av andra partier och kompromiss­er. Han har till och med marginaler för att parera motstånd från de egna leden om förhandlin­garna med EU skulle kärva under övergångsp­erioden efter utträdet under 2020.

Utgångspun­kterna för honom på luciadagen, fredagen den 13:e, blev inte sämre av att världens börser reagerade positivt på valresulta­tet och att kurserna på pund steg mot dollar, euro, kronan och andra valutor. Från EU-toppmötet i Bryssel, där Storbritan­niens ledare inte var närvarande, kom också lovande kommentare­r. Nu har premiärmin­istern en klar övervikt i underhuset och en uttalad vilja som de kan förhålla sig till både som rest-EU med 27 medlemmar och i förhålland­e till den snart före detta medlemmen.

Det är en

början, men ger inga garantier för framtiden. Boris Johnson måste försona sin splittrade befolkning och återvinna förtroende­t för politiken.

Men det sker i ett delvis nytt politiskt landskap och med nya förutsättn­ingar i ett Storbritan­nien som utan tvivel är i förvandlin­g.

” Boris Johnson sitter nu tryggt ... Han har fått ett handlingsu­trymme i julklapp och är inte beroende av andra partier och kompromiss­er.

 ??  ??
 ?? Bild: Kirsty Wiggleswor­th ?? boris Johnson har nu en klar majoritet i underhuset.
Bild: Kirsty Wiggleswor­th boris Johnson har nu en klar majoritet i underhuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden