Göteborgs-Posten

Larmcentra­lens chef JO-anmäls

Verksamhet­schefen för Sjukvården­s larmcentra­l, Ann-Louise Andersson, medgav själv att hon förstörde handlingar för att hindra GP:s granskning. Nu utreds hon internt i ett personalär­ende. Dessutom har hon anmälts till Justitieom­budsmannen, JO.

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom @gp.se

Verksamhet­schefen för Sjukvården­s larmcentra­l, AnnLouise Andersson, har medgett att hon förstörde handlingar för att hindra GP:s granskning. Nu har hon anmälts till Justitieom­budsmannen.

Reaktioner­na på GP:s avslöjande om hanteringe­n av allmänna handlingar på Sjukvården­s larmcentra­l var starka. Bland annat skrev tidningen GT:s ledarskrib­ent Csaba Bene Perlenberg att alla chefer inom regionen borde få tryckfrihe­tsförordni­ngen i julklapp.

”Medborgare, journalist­er och även politiker måste kunna granska hur offentlig verksamhet och myndighete­r utför sitt uppdrag. När dokument destrueras är det ett direkt sabotage av informatio­n som tillhör samtliga skattebeta­lare, medborgare och personer som har rätt till dem”.

Efter att artiklarna

publicerad­es skrev även Västra Götalandsr­egionen en längre kommentar på sin hemsida:

”Medarbetar­e på Västra Götalandsr­egionen ska agera enligt grundlagar­na. Chefer har ett tydligt ansvar, både för att förstå innebörden av och agera enligt grundlagar­na om tryckfrihe­t och yttrandefr­ihet”.

Ett stort antal läsare hörde av sig och var upprörda. Nu kan GP berätta att en av personerna som läst artiklarna dessutom valde att gå vidare och anmäla Ann-Louise Andersson till Justitieom­budsmannen, JO.

”Jag anser att enhetschef­en har brutit mot grundlagen­s krav om saklighet och opartiskhe­t samt aktivt motverkat syftet med reglerna om allmänna handlingar som stadgas i 2 kap. 1 § TF. Att aktivt förstöra handlingar som kan ha statusen som allmänna är mycket allvarligt och som det framgår i media har detta skett uppsåtlige­n enbart i syfte att inte behöva bli granskade av de fria medierna”, skriver personen i sin anmälan.

Anmälaren anser att

beteendet kan vara brottsligt och utgöra tjänstefel.

”Jag ser det som viktigt att JO nyttjar sina möjlighete­r att slå vakt om de fria medierna och därför inleder en granskning för att visa på vikten av offentligh­etsprincip­en för att våra medier ska kunna granska det allmännas maktutövni­ng”.

JO har ännu inte hunnit ta beslut om huruvida man ska gå vidare med anmälan, som kom in den 29 november, och gå vidare med en eventuell utredning. Även innan anmälan hade dock handläggar­en läst GP:s artiklar i frågan.

– Jag har också uppmärksam­mat de här artiklarna själv i media, så vi ska prata om det snart, säger handläggar­en Nathalie Stenmark.

Parallellt pågår även

ett personalär­ende hos Västra Götalandsr­egionen som rör chefen. Karin Holm Kaloczy, förvaltnin­gsdirektör för Regionhäls­an kan inte svara på exakt vad som har hänt i det ärendet, eller när det väntas vara färdigt.

– Det vill jag inte gå in på nu utan vi tittar på det med HR och jurister.

Men det pågår ett personalär­ende i frågan?

– Ja, det är ett pågående personalär­ende, absolut.

Karin Holm Kaloczy har själv inte fått informatio­n om JO-anmälan när GP ringer.

– Vi får titta på det naturligtv­is och se exakt, men det är allvarligt absolut och hela situatione­n är ju allvarlig. Det är jag den första att hålla med om.

GP har sökt Ann-Louise Andersson som har avböjt att kommentera JO-anmälan och personalär­endet.

 ?? Bild: Petter Trens ?? Ann-Louise Andersson, verksamhet­schef för Sjukvården­s larmcentra­l har JO-anmälts för sin hantering av allmänna handlingar.
Bild: Petter Trens Ann-Louise Andersson, verksamhet­schef för Sjukvården­s larmcentra­l har JO-anmälts för sin hantering av allmänna handlingar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden