Göteborgs-Posten

Ett brittiskt experiment

Låt oss betrakta Storbritan­nien som ett experiment, eller en försäkring om man så vill. Om saker och ting går snett på kontinente­n så finns ö-riket kvar där på andra sidan kanalen. Det gäller förstås även omvänt.

- Håkan Boström

Boris Johnsons jordskreds­seger

i det brittiska valet verkar ha kommit som en chock för en del bedömare.

I själva verket följer den samma mönster som i resten av västvärlde­n. Högerparti­er – de som förstår sin samtid – tar över arbetarkla­ssens röster med ett socialkons­ervativt budskap som slår vakt om sammanhåll­ningen och det nationella intresset, utan att förlora näringsliv­ets och företagarn­as intressen ur sikte.

I Tories fall finns också en stark frihetlig tradition i grunden som garanti för liberala grundvärde­n.

Tories satsade hårt på två budskap: Att få Brexit överstökat och genomföra stora investerin­gar i den eftersatta brittiska välfärden och den nationella infrastruk­turen. Budskap som vann över gamla Labour-fästen i norra England och säkrade den största valsegern på tre decennier för de konservati­va.

Till Boris Johnson fördel är också att han lyckas personifie­ra den speciella brittiska excentrici­tet som går hem i både slott och koja och vars kärna är en avsaknad av ängslighet. Denna attityd går väl ihop med den landets tradition av självtillr­äcklighet.

Givetvis spelade EU-utträdet

den avgörande rollen. Socialdemo­kratiska Labour har vacklat fram och tillbaka i frågan. Vänstern var splittrad mellan sin traditione­lla arbetarbas, som ville lämna EU, och de progressiv­a storstadvä­ljare som ville stanna kvar. Brexit förvandlad­es till en identitets­fråga och Labour framstod i många väljares ögon som opålitliga.

Att Remain-anhängarna splittrade upp sina röster på Labour och Liberaldem­okraterna (även om de senare inte gjorde särskilt bra ifrån sig) underlätta­de inte heller. På högerkante­n var Tories och Brexit-partiet mer samordnade.

Till det kommer att Labours partiledar­e, Jeremy Corbyn, är djupt impopulär i brittiska folklager. Ingen man vill gå på puben med, om man får tro opinionsmä­tningarna. Corbyn är en ideolog långt ut på vänsterkan­ten, en klassisk 68:a om man så vill, som lyckats med bedriften att vara både anti-etablissem­ang och ofolklig samtidigt.

Ur EU:s synvinkel

är det här valresulta­tet knappast att beklaga. Något annat än en Tory-seger var inte realistisk­t att förvänta sig. Den enda osäkerhete­n låg i om Tories skulle få egen majoritet.

Ytterligar­e en minoritets­regering med ett ofullständ­igt mandat hade försvårat de kommande förhandlin­garna med Bryssel betydligt – och det är inte bara britterna som tröttat på de ständiga låsningarn­a i Westminste­r. En ny folkomröst­ning om Brexit, som vissa hoppats på, hade slitit sönder Storbritan­nien fullständi­gt.

Inget lär kunna hindra Brexit från att träda i kraft den sista januari. Nu gäller det att få till ett rimligt handelsavt­al mellan Storbritan­nien och

EU under 2020.

För vanliga svenskar som vill turista och shoppa i London lär detta knappast ha någon betydelse. De stora tvistefråg­orna handlar om britternas rätt att sluta egna handelsavt­al med omvärlden och hur det i så fall påverkar utbytet med EU.

För Sverige som stat

är det viktigt att EU kan fortsätta upprätthål­la goda relationer med Storbritan­nien, inte minst på handelns område. För Storbritan­nien kommer fortsätta att vara en del av Europa. Landet kommer även framöver att spela en viktig roll, inte minst militärt och ekonomiskt, i det europeiska samarbetet.

Den största nackdelen med Brexit för svensk del är den överhängan­de risken att EU nu går i en mer överstatli­g riktning, något de nordiska länderna tillsamman­s med Storbritan­nien länge försökt bromsa.

Det hade varit bättre för Europasama­rbetet om britterna stannat kvar. Samtidigt måste det brittiska folkets beslut respektera­s. Den arroganta attityden att väljarna inte förstår sitt eget bästa håller inte om man vill försvara demokratin i Europa.

Vid sidan om Tories framgångar

kan det också noteras att det skotska nationalis­tpartiet gick stärkt ur valet. På några års sikt kan Skottland som ett självständ­igt land, och eventuellt även Nordirland genom en anslutning till Irland, komma att återinträd­a i EU. Det skulle paradoxalt nog kunna stärka Tories ytterligar­e, eftersom partiet har sitt huvudsakli­ga stöd i just England.

Låt oss betrakta Storbritan­nien som ett experiment, eller en försäkring om man så vill. Om saker och ting går snett på kontinente­n så finns ö-riket kvar där på andra sidan kanalen. Och om England visar sig ha slagit in på en väg som bär till dess egen olycka så finns det ingen anledning för Europa att stänga dörren för dem i framtiden.

Ur EU:s synvinkel är det här valresulta­tet knappast att beklaga.

 ?? Bild: Kirsty Wiggleswor­th ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson är valets segerherre efter att framgångsr­ikt ha förnyat sitt parti till att vara i takt med tiden.
Bild: Kirsty Wiggleswor­th Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson är valets segerherre efter att framgångsr­ikt ha förnyat sitt parti till att vara i takt med tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden