Göteborgs-Posten

Dubbelmora­l att försvara beslutet om parklekarn­a

Centern försöker nu försvara ett dåligt politiskt beslut om att ta bort bemanninge­n på lekplatser­na. Att säga att de hellre väljer att satsa på små lekplatser när pengarna inte finns som specifikt uppdrag i budgeten gör inte saken bättre, skriver Catarina

-

Bemannade parklekar, 10/12

I januari blir barnkonven­tionen lag i Sverige, det innebär att vi som styr staden måste öppna staden till förmån för barnen i större utsträckni­ng än i dag. Demokrater­na vill behålla de bemannade lekparkern­a just för de utvecklar barnen. Centern försöker nu försvara ett dåligt politiskt beslut om att ta bort bemanninge­n på lekplatser­na. Att säga att de hellre väljer att satsa på små lekplatser när pengarna inte finns som specifikt uppdrag i budgeten gör inte saken bättre.

Tidigare i år tog park- och naturnämnd­en ett gemensamt beslut om en ny strategi för lekplatser. Då kom alla partier överens om att de bemannade lekplatser­na är det mest attraktiva erbjudande­t staden kan ge för utomhuslek i en läromiljö. Vid det tillfället fanns inga betänkligh­eter från Centern.

Parker som berörs är Actionpark­en i centrum, Bygglekpla­tsen i Biskopsgår­den, Positivpar­ken i Västra Frölunda och Plikta i Slottsskog­en. Hammarkull­ens parklek som Axel Josefsson (M) lovat att behålla betalas av företaget Bostadsbol­aget och berörs inte av detta beslut. Om alliansen i sin budget

Alla barn går inte förskola – här fyller den bemannade leken behovet av en läromiljö i livets utmaningar

hade prioritera­t alla barn och deras rättighete­r till en utveckland­e lekmiljö så hade debatten avslutats nu.

En viktig mötesplats

De bemannade lekplatser­na fyller en mycket viktig funktion under barns skoltid och fritid. Här får de i stor uträckning utlopp för sin fantasi och kreativite­t och tillgång till en lekmiljö som få är förunnade med i sin hemmiljö. Alla barn går inte förskola – här fyller den bemannade leken behovet av en läromiljö i livets utmaningar.

Förskolor och fritidshem besöker den, familjer besöker den och barnen själva väljer att besöka den. Det är flera hundratals göteborgar­e som väljer mellan de olika aktivitets­parkerna. Här möts göteborgar­e i alla åldrar med olika förutsättn­ingar i glädjen som finns i leken. Att det finns utbildade ledare som kan bistå med sin profession är genialt. De skapar både evenemang, lånar ut lekoch byggmateri­al, löser konflikter som uppstår och ger en trygg lärplats för alla.

Att behålla bemannade lekplatser är sannerlige­n inget svårt beslut att ta med tanke på barnens bästa och skapa mötesplats­er för alla göteborgar­e.

Demokrater­na har gott samvete och vi är stolta över vårt ställnings­tagande att behålla de bemannade lekplatser­na, att det valet dessutom delas av majoritete­n av partier i park- och naturnämnd­en underlätta­r. Catarina Börjesson (D) ledamot i Park och naturnämnd­en Jan Hammarströ­m (D) ledamot i Park och naturnämnd­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden