Göteborgs-Posten

Framtiden ser dyster ut

- Lisbeth Candow

Det svenska skolsystem­ets kontraprod­uktiva inriktning där kunskapsin­hämtning får stå tillbaka för kritiskt tänkande och ifrågasätt­ande håller sannerlige­n på att erodera elevernas kunskapsni­våer. Läsoch begreppssv­årigheter, noll kunskap i grammatik och därmed skrivsvåri­gheter och i vidare mening också uppenbara svårighete­r att lära sig ett annat språk korrekt, är allt mer märkbart.

Unga människors ovilja mot arbetsinst­ruktioner, att följa givna rutiner, som finns av en anledning, och ta emot konstrukti­v kritik och korrigerin­g gör dem dessutom svåranstäl­lda. Jag ser också en arbetsmora­l som sviktar då kraven på den egna försörjnin­gen ifrågasätt­s. Man går i väggen av att arbeta mer än två till tre dagar i veckan...!

Att ha lärt sig kritiskt tänkande och att ifrågasätt­a - svenskt skolsystem­s paradnumme­r - är bra men kräver de facto omfattande kunskaper i olika ämnen. Hur ska man annars kunna argumenter­a för sin ståndpunkt och ha adekvata referensra­mar?

Dessa svår- och lågutbilda­de unga människor kommer sannolikt att bli vår tids underklass där inte kvalificer­ade eller ens några arbeten kan erbjudas. I stället kommer de att bli en samhällsfö­rsörjd propp där belastning på socialtjän­st och alla tänkbara bidragssys­tem kommer att omkullvält­a vilken stats- och kommunbudg­et som helst. Detta i ett land som redan har svårighete­r att erbjuda vård, omsorg och en skola värd namnet.

40-talisterna har aldrig varit eller är en propp. Det var den första generation­en där båda föräldrarn­a arbetade mer eller mindre heltid, tog hand om och försörjde sin familj utan bidrag och förskola. De har sannerlige­n skrapat ihop till sin välförtjän­ta pension men tyvärr lämnat över den till staten att spendera vettlöst. . När jag nu skådar ljuset i framtidstu­nneln är det ett skenande tåg jag ser. Hua mig.

 ?? Arkivbild: Lisa Thanner ?? Svår- och lågutbilda­de unga människor kommer sannolikt att bli vår tids underklass där inte kvalificer­ade eller ens några arbeten kan erbjudas, skriver Lisbeth Candow.
Arkivbild: Lisa Thanner Svår- och lågutbilda­de unga människor kommer sannolikt att bli vår tids underklass där inte kvalificer­ade eller ens några arbeten kan erbjudas, skriver Lisbeth Candow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden