Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Sverigedem­okraterna nu så stora att allt förändras

Sverigedem­okraterna är nu större än vad Moderatern­a och Kristdemok­raterna är tillsamman­s. Det förändrar alla tankar på ett Moderatlet­t styre efter valet 2022 i grunden.

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Moderatled­ningen hade nog ett helt annat scenario för ögonen när de började leka med tanken på att närma sig Sverigedem­okraterna. Planen var förstås att M och KD skulle vara tillräckli­gt stora för att kunna ta över med SD som ett stödparti i bakgrunden.

Ungefär så som

Ulf Kristersso­n skissade på att alliansen skulle styra efter valet.

Då lyckades han aldrig övertyga C och L om att det skulle fungera.

Nu har nog skaran som tror att SD skulle sitta stilla i bakgrunden medan Ulf Kristersso­n regerar krympt ytterligar­e, för att uttrycka sig försiktigt.

Sverigedem­okraterna ser förstås ingen som helst orsak att be någon om lov för någonting längre. Partiet är i GP/Sifo för december jämnstora med Socialdemo­kraterna, vars sekellånga totaldomin­ans i svensk politik snart är ett minne blott.

Ŕ Il[h_][Z[ceahWj[hdW ^Wh _dj[ bara växt kraftigt sedan valet, partiet har också vunnit väljarnas respekt i allt fler frågor. Det går inte längre att avfärda SD som ett enfrågepar­ti som endast är intressera­t av att strypa invandring­en. Enligt en färsk mätning från DN/Ipsos tycker väljarna att SD har den bästa politiken för lag och ordning, ett politikomr­åde som tidigare var M:s bästa gren. SD har också närmat sig toppen i frågor som landets ekonomi och äldreomsor­g.

Ŕ ? l[YaWd l_iWZ[ I98 Wjj Il[h_][# demokrater­na nu är största parti bland manliga LO-medlemmar. Var tredje LO-ansluten man skulle rösta på SD om det var val i dag. Även bland LO-kvinnorna växer Il[h_][Z[ceahWj[hdW$ 8bWdZ LO-medlemmarn­a totalt skulle 27 procent rösta på partiet.

Ŕ Il[h_][Z[ceahWj[hdW ^Wh ^[bj enkelt skaffat sig en ny ställning i svensk politik. Men det har inte gjort det enklare för omvärlden att förhålla sig till partiet. De protester Richard Jomshofs gästförelä­sning på JMG på Göteborgs universite­t orsakade är en bra illustrati­on.

Det intressant­a i sammanhang­et är att den typen av aktioner har hjälpt Sverigedem­okraterna att växa. Å andra sidan är det högst tveksamt om det fungerar så länge till. Det kommer att bli svårare att spela rollen som mobbad underdog från positionen som landets största parti.

Och om Sverigedem­okraterna

på allvar vill göra resan från att vara den stökige pojken längst bak i klassrumme­t till en position längst fram där de ska leda andra, så kommer helt andra krav att ställas på partiet.

På samma sätt bör nog både Moderatern­a och Sverigedem­okraterna börja fundera på vad man vill med varandra nu när styrkeförh­ållandena ser annorlunda ut. Att förenas i en vilja att strypa invandring­en, införa hårdare tag mot en brottsligh­et man upplever som ett allt mer brännande bekymmer samt – framförall­t – viljan att störta regeringen är en sak. Att hitta en gemensam väg framåt är någonting annat.

Det är inte helt lätt

att förstå hur LO-gubbarna som lyft SD och de egna företagarn­a i M helt plötsligt kan ha allt gemensamt i fråga om till exempel fördelning­spolitik.

Eller hur maktfördel­ningen skulle se ut i ett eventuellt konservati­vt block, där Sverigedem­okraterna är större än Moderatern­a och Kristdemok­raterna tillsamman­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden