Göteborgs-Posten

Cheferna ska utbildas i offentligh­et

Nu kommer alla chefer inom förvaltnin­gen Regionhäls­an att utbildas inom offentligh­etsprincip­en. Detta efter GP:s granskning, då verksamhet­schefen på Sjukvården­s larmcentra­l medgav i ett mejl att handlingar systematis­kt destrueras för GP inte ska kunna ta

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se

Det var i slutet på november som GP kunde berätta att Ann-Louise Andersson, verksamhet­schef på Sjukvården­s larmcentra­l i ett mejl själv medgav att allmänna handlingar förstördes för att hindra granskning.

”Vi har ändrat rutinen sedan du förra gången begärde ut vilka och hur många som arbetat på passen”, skrev hon.

”Så nu destruerar vi listorna med jämna mellanrum för att inte hamna i samma tråkiga och felaktiga situation i GP igen. Det finns således inget att lämna ut mer än planerad bemanning”.

Reaktioner­na blev starka, både från regionens högsta chef, som sa att hon blev så förvånad att hon ”inte trodde det var sant” och från bland andra yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke.

– Jag tycker att det är direkt upprörande, sade han om agerandet.

Västra Götalandsr­egionen utreder händelsen. Resultatet kommer presentera­s inom kort.

– Vi kan väl konstatera, med tanke på det mejlet som du fick, att vi har brustit när det gäller transparen­sen mot media, säger Karin Holm Kaloczy, förvaltnin­gsdirektör för Regionhäls­an, den del av Västra Götalandsr­egionen som Sjukvården­s larmcentra­l ingår i.

– Som jag sa redan innan så ser jag väldigt allvarligt på det som har inträffat och jag beklagar det djupt och det är oacceptabe­lt. Det går helt stick i stäv med hur vi som offentlig myndighet och jag som represente­rar regionhäls­an ska agera, säger hon.

Tidningen GT:s ledarskrib­ent föreslog i en artikel efter avslöjande­t att regionens chefer skulle få en kopia av tryckfrihe­tsförordni­ngen i julklapp. Cheferna får inte, vad GP känner till, grundlagen som julklapp men för att förhindra att något liknande händer igen ska däremot alla chefer inom förvaltnin­gen Regionhäls­an i början av nästa år utbildas inom offentlig rätt, lagstiftni­ng och regionens styrdokume­nt.

– Vi måste utbilda samtliga våra medarbetar­e till att vara uppdaterad­e på exakt den lagstiftni­ng som gäller och det kommer vi att göra. Vi ska initiera en sådan utbildning, säger Karin Holm Kaloczy.

Utbildning­en är preliminär­t tänkt att vara en halvdagsut­bildning tillsamman­s med kanslichef­en på Regionhäls­an.

– Alla chefer har ju kunskap om detta, men min bedömning är att vi kan behöva uppdateras alla på det, med tanke på det som vi har varit med om.

Vilken koll har ni haft på att cheferna faktiskt vet vilka regler som gäller?

– Min bedömning är att cheferna generellt har en god koll och kunskap om det här, sen finns det säkert sådana som har mindre, men jag menar generellt så är det min bedömning, säger Karin Holm Kaloczy.

 ?? Bild: Petter Trens ?? Lokalerna i Gårda där Sjukvården­s larmcentra­l sitter.
Bild: Petter Trens Lokalerna i Gårda där Sjukvården­s larmcentra­l sitter.
 ?? Bild: Västra Götalandsr­egionen ?? Karin Holm Kaloczy är förvaltnin­gsdirektör på Regionhäls­an.
Bild: Västra Götalandsr­egionen Karin Holm Kaloczy är förvaltnin­gsdirektör på Regionhäls­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden