Göteborgs-Posten

Miljonböte­r hotar efter strul i hemtjänste­n

Hemtjänste­n i Göteborg har dragits med problem som för korta restider och appstrul. Nu ger Arbetsmilj­överket Göteborgs stad en deadline på knappt fem månader att lösa problemen – annars riskerar kommunen böter på en miljon kronor.

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

För två månader sa Arbetsmilj­överket till på skarpen och övervägde att hota med vite.

Framför allt skulle

planeringe­n av restid mellan omsorgstag­are bli bättre, man skulle få mer tid för administra­tiva uppgifter och arbetsutru­stningen skulle fungera bättre.

I går kom beslutet: Arbetsmilj­överket anser att Göteborgs stad inte har löst problemen och hotar med vite. Kommunen måste betala en miljon kronor om följande problem inte är lösta 1 maj 2020.

Ŕ H[ij_Z[h iaW fbWd[hWi _d kjifrån valt transports­ätt och avstånd mellan omsorgstag­are.

Ŕ JoZb_]]ŃhW lWZ iec h WZministra­tiva uppgifter och ge j_Z \Ńh Z[iiW$ J_Z[d iec h avsatt för kringuppgi­fterna iaW lWhW joZb_]j eY^ iodb_]j _ schemat och telefonen.

Ŕ 7hX[jikjhkid_d]" ceX_btelefon och programvar­or ska ha rätt funktioner.

Anna Skarsjö,

ordförande i Kommunal Väst, är nöjd med beslutet. Hon hävdar att det har funnits tid för kommunen att åtgärda problemen, men att det inte har gjorts.

– Det är en otrolig seger för iaoZZiecXk­Z[d _ =Ńj[Xeh]i stad och för hemtjänste­n, säger hon och fortsätter:

– Men segern är egentligen inte vitet på en miljon kronor, segern är att det antagligen kommer bli en stor förändring för hemtjänste­n.

Enligt Anna Skarsjö är det rätt ovanligt med vite om en c_b`ed ahedeh$ J_Z_]Wh[ _ ĩh riskerade Luleå att behöva betala 200 000 kronor om de inte rättade till sina problem.

– Det vi behöver prata om är att det fattas pengar här ute. Det är inte enskilda enhetselle­r områdesche­fers fel utan det finns inte tillräckli­gt med pengar hos hemtjänste­n. Det behöver politikern­a i Göteborg åtgärda, säger hon.

Elisabet Lann (KD),

ordföhWdZ[ _ aecckdijoh[bi[di äldrebered­ning, har inte tagit del av beslutet förrän GP läser upp det.

– Det är helt självklara, rimliga krav, så ska det fungera. Problemet är att de här anmälninga­rna som Arbetsmilj­överket hanterat inkom förra året, säger hon.

Enligt Lann är risken att kommunen måste betala inte stor.

– Sedan anmälninga­rna ^Wh Z[j fĩ]ĩjj [jj ioij[cWtiskt förbättrin­gsarbete som jag har uppfattat att Arbetsmilj­överket inte har tittat på.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Petter Trens ?? anna Skarsjö, ordförande i Kommunal Väst, är nöjd över arbetsmilj­överkets beslut.
Arkivbild: Petter Trens anna Skarsjö, ordförande i Kommunal Väst, är nöjd över arbetsmilj­överkets beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden