Göteborgs-Posten

Färre än väntat antagna till polisutbil­dningen

Polisutbil­dningen får 651 nya studerande kommande vårtermin. Det är betydligt färre än de 1 020 studieplat­ser som Polismyndi­gheten planerat för.

- TT

”Trots att intresset för polisen är stort har färre än önskat antagits till polisutbil­dningen våren 2020”, kommentera­r Mattias Dejke, nationell tillväxtsa­mordnare för Polismyndi­gheten, i ett pressmedde­lande.

Från och med nästa år förändras antagnings­processen så att det går att söka

Inrikesmin­ister till polisutbil­dningen när som helst under året. Tiden mellan ansökan och antagnings­besked ska också kortas rejält, från cirka 30 veckor till en månad.

– Det är på uppdrag av oss, vi har sagt att det inte funkar tillräckli­gt bra. Vi har rekordmång­a som söker, men det är fortfarand­e så att vi ställer tuffa krav på poliser. Då måste hela processen för att pröva och anta poliser bli bättre, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Dessutom har en funktionsi­nriktad polisutbil­dning tagits fram som ytterligar­e en väg in i polisyrket. Utbildning­en är tänkt för personer som har erfarenhet som exempelvis it-forensiker, analytiker och utredare. Utbildning­en har i dag 48 platser, men ambitionen är att fördubbla deltagaran­talet till 2021.

Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell är bekymrad över de dåliga siffrorna.

– De ställer ju på allvar frågan om det realistisk­a i att nå målet om 10 000 fler polisanstä­llda. , säger han.

Vi har rekordmång­a som söker, men det är fortfarand­e så att vi ställer tuffa krav på poliser.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Polisutbil­dningen hade plats för över 1 000 studerande kommande år, men endast 651 antogs.
Bild: Johan Nilsson Polisutbil­dningen hade plats för över 1 000 studerande kommande år, men endast 651 antogs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden