Göteborgs-Posten

Får behålla bidrag för att minska skolklyfto­r

Nio kommuner som tagit emot det statliga – och omdiskuter­ade – likvärdigh­etsbidrage­t till sina skolor får behålla pengarna för 2018, har Skolverket beslutat.

- Anna Lena Wallström TT

Reglerna för bidraget är på väg att lättas. Men kontroller­na fortsätter även under nästa år.

Enligt Skolverket­s färska beslut får åtta kommuner behålla hela sitt bidrag för 2018: Borgholm, Bräcke, Gnesta, Karlsborg, Simrishamn, Tranemo, Tyresö och Vallentuna. Norrtälje ska betala tillbaka cirka 200 000 kronor eftersom kommunen tog emot 4,3 miljoner kronor men använde 4,1 miljoner. Totalt har de nio kommunerna tagit emot 17,5 miljoner kronor för fjolåret.

Tidigare i år

har sju skolhuvudm­än, sex kommuner och ett skolföreta­g, fått återkrav på totalt 24 miljoner kronor.

Staten betalar ut flera miljarder kronor per år i likvärdigh­etsbidrag till kommuner och friskoleäg­are. Bidraget infördes för att minska kunskapskl­yftorna mellan elever och skillnader mellan skolor, och därför är det viktat efter skolornas behov.

Men det blev

snabbt diskussion om bidragsreg­lerna. De säger nämligen att skolhuvudm­ännen inte kan minska sina egna resurser till skolan samtidigt som de tar emot bidraget. För strängt, menar kritikerna, med tanke på att de flesta kommuner har en ansträngd ekonomi. Till saken hör också att kommunerna ska redovisa sina kostnader för de tre föregående åren. Administra­tionen

kring bidraget blir så omfattande att ett hundratal huvudmän, främst små friskoleäg­are, inte ens sökt bidraget för 2019.

Utbildning­sminister Anna Ekström (S) har under hösten flaggat för en lättnad av reglerna.

– Jag har uppvaktats av många kommunala företrädar­e som har berättat att de inte törs, eller har inte råd, att söka det här bidraget, eftersom det kräver åtaganden, sade hon till Ekot i Sveriges Radio förra helgen.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Borgholm och Bräcke hör till de kommuner som får behålla likvärdigh­etsbidrage­t för 2018 efter Skolverket­s granskning.
Bild: Fredrik Sandberg Borgholm och Bräcke hör till de kommuner som får behålla likvärdigh­etsbidrage­t för 2018 efter Skolverket­s granskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden