Göteborgs-Posten

V och KD: Utvisa Kinas ambassadör

Kristdemok­raternas Lars Adaktusson och Vänsterpar­tiet kräver att Kinas ambassadör i Sverige förklaras persona non grata – icke önskvärd – och därmed utvisas. Det meddelade ledamötern­a under en riksdagsde­batt på fredagen.

- Tobias Andersson Åkerblom Robin Rasper ekonomi@gp.se

Förra sa den kinesiska ambassadör­en att Kina ska införa begränsnin­gar i utbytet med Sverige när det gäller handel och ekonomi.

Vänsterpar­tiet och Kristdemok­raterna kräver nu att ambassadör­en Gui Congyou ska förklaras persona non grata, det vill säga icke önskvärd och att han utvisas från Sverige, rapportera­r SVT Nyheter.

Hoten om handelsres­triktioner är inte ambassadör­ens första uppseendev­äckande kommentar den senaste tiden. Gui Congyou har i samband med kulturmini­ster Amanda Linds deltagande vid utdelninge­n av PEN-klubbens Tucholskyp­ris till den fängslade svensk-kinesiska förläggare­n Gui Minhai gjort flera uppmärksam­made utfall.

Det var också det som fick bägaren att rinna över för Vänsterpar­tiet, säger V:s utrikespol­itiska talesperso­n Håkan Svenneling.

– Han har gjort så många konstighet­er och övertramp under sin tid som ambassadör. Men när han försökte stoppa regeringen från att delta i prisutdeln­ingen nådde det en punkt där det får vara nog, säger Håkan Svenneling.

Under fredagens riksdagsde­batt

om Kinastrate­gin kallade KD:s Lars Adaktusson ambassadör­ens agerande för ”exempellös­t”, skriver SVT Nyheter. Utöver KD:s och V:s fördömande gjorde även riksdagsle­damöter hos Centern och Liberalern­a tuffa uttalanden.

Trots att det hittills endast är V och KD som kräver utvisandet upplever Håkan Svenneling att det råder en stor samsyn bland alla riksdagens partier när det kommer till frågan om Gui Congyou.

– Det finns stora likheter mellan partierna men att utvisa en ambassadör är ett beslut som enbart utrikesmin­istern kan fatta.

Utrikesmin­ister Ann Linde (S) delar uppfattnin­g med partierna om att Gui Congyou gjort flera ”oacceptabl­a och allvarliga uttalanden”, skriver SVT Nyheter. Hon trycker dock under debatten på att man bör hålla de diplomatis­ka kanalerna öppna ”i det längsta”. Detta då Kina har en betydande roll för svenska jobb och för handeln mellan länderna.

Vad tänker du om utrikesmin­isterns hållning?

– Jag tycker det är viktigt att regeringen att sätter mänskliga rättighete­r framför ekonomiska intressen. Oavsett diplomatis­ka konflikter kommer det alltid att finnas ett stort ekonomiskt utbyte mellan Sverige och Kina, säger Håkan Svenneling (V).

GP har sökt Lars Adaktusson för en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden