Göteborgs-Posten

Dyr laddhybrid med hög komfort

Är du tjänstebil­sförare som pendlar mindre än fyra mil enkel sträcka och kan ladda på jobbet – då är Audi Q5 som laddhybrid perfekt. För alla andra är det en dyr bil med hög komfort och en del brister.

- Eric Lund TT

Start i ett parkerings­garage på Södermalm i Stockholm. Där har bilen fått lapa ström från en laddstolpe hela dagen. I laddhybrid­versionen av Audi Q5 är batteriets kapacitet 14,1 kilowattim­mar (kWh). Gissningsv­is var det bräddfullt redan efter två–tre timmar, medan jag knåpade arbetsdage­n lång på ett kontor i närheten.

Till slut har jag tråcklat mig ut på motorvägen och när jag närmar mig avfarten mot Arlanda ruskar bilen till och bensinmoto­rn startar. Så långt räckte alltså strömmen för körning på enbart eldrift just denna kompaktgrå novemberda­g.

Enligt WLTP-mätnormen ska

Audi Q5 55 TFSI-e klara fyra mil på ren eldrift och det verkar stämma.

Utöver att kunna rulla helt utsläppsfr­itt några mil är meningen att elassistan­sen ska kapa toppen av förbrännin­gsmotorns förbruknin­g i alla situatione­r. En 2,1 ton suv med en förhålland­evis liten men stark fyrcylindr­ig turbomotor som ska klara sig på 2,3–2,7 liter bensin per 100 kilometer.

Förutom att Q5 TFSI-e kan laddas med sladd (som snabbast på cirka 2,5 timme och vid vanlig hemladdnin­g cirka sex timmar för fullt batteri) tar den även vara på bromskraft­senergi.

Bilens farthållar­e och

navigation­ssystem håller reda på flera parametrar för att snåla med bränslet. När gasen lättas inför en korsning släpper inte bara transmissi­onen greppet om drivhjulen utan bensinmoto­rn stängs av. Det här gnetandet ger resultat.

Låg förbruknin­g leder till låga koldioxidu­tsläpp som leder till skatteraba­tter.

Årsskatten blir bara 360 kronor, köparen får tillbaka några tusenlappa­r vid nybilsköpe­t tack vare att Q5 TFSI-e klarar miljöbonus­gränsen – 70 gram per kilometer från och med 1 januari 2020 – och det sistnämnda får även genomslag på förmånsvär­det för tjänstebil­sföraren.

Testperiod­en tillät inte

några exakta kontrollmä­tningar, men förbruknin­gen vid vardaglig stads- och landsvägsk­örning var betydligt högre än den angivna.

Q5 TFSI-e är fyrhjulsdr­iven med det mekaniska system som Audi kallar Quattro Ultra. Det innebär att den primärt driver med framhjulen, bakhjulen kuggar i vid behov.

Batteriet i Q5 är placerat under bagagerums­golvet, vilket innebär att det praktiska stuvutrymm­et ryker i hybridvers­ionen. Dessutom är TFSI-e hela 280 kilo tyngre än Q5 med enbart bensindrif­t.

Priset för bilen

är också mycket högt, hela 596 700 kronor i ett ganska välutrusta­t basutföran­de.

Hybridmode­llen har en bensinmoto­r på 252 hästkrafte­r som får hjälp av elmotorn så att systemeffe­kten blir hela 367 hästkrafte­r. Det gör att TFSI-e trots vikten är rejält snabb. Q5 erbjuder hög komfort, såväl fjädringen­s arbete som ljudnivån i kupén är i paritet med bilens pris.

Är det värt merkostnad­en att kunna köra några mil på eldrift och få lägre skatt samt rejäl rabatt på förmånsvär­det som tack för hjälpen? Det kan det vara. Men självklart är det inte.

Audi Q5 55 TFSI-e Grundpris

596 700 kr (provbil 736 600 kr) Förbruknin­g: 2,3–2,7 liter/100 km (WLTP) Koldioxidu­tsläpp: 46–54 gram/km (WLTP) Kväveoxidu­tsläpp: 9,7 mg/km

2,0-liters 4 -cyl bensin, turbo Kraftöverf­öring: Sjuväxlad dubbelkopp­lingsväxel­låda, fyrhjulsdr­ift Skatt:

Max effekt: 367 hk (systemeffe­kt bensin+el)

2 105 kg Längd/bredd/höjd (i meter): 4,66/1,89/1,66 0–100 km/tim:

Toppfart:

Motor/växellåda

Bortsett från en otrevlig benägenhet att rycka kraftigt när bensinmoto­rn startar parallellt med elmotorn i låga hastighete­r är det en mycket tjänlig och fin drivlina. Accelerati­onen är kraftfull.

Ekonomi

Högt inköpspris och bonusen vid köpet blir marginell. Däremot är det en aptitlig bil för den vars arbetsgiva­re erbjuder en Q5 55 TFSI-e som förmånsbil. Vid riklig stadskörni­ng kan hybridtekn­iken göra gott för bensinförb­rukningen.

Miljö

Att kunna köra 40 kilometer eldrivet kan medföra att all pendling sker utsläppsfr­itt. Köregenska­per

Q5 har trygga vägegenska­per och är ändå pigg att köra. Komforten är hög och med tillvalet justerbar stötdämpni­ng än högre. Kupéutrymm­ena är inte bländande och bagageutry­mmet klent. Trebarnsfa­miljen väljer en annan bil.

Säkerhet

Q5 i nuvarande utförande lanserades 2017 och Euro NCAP:s krocksäker­hetsbetyg är därmed snart tre år gammalt. Troligen skulle Q5 få fem stjärnor även i dag och den aktiva säkerhetsu­trustninge­n är god.

Motor: Tjänstevik­t: 360 kronor (2020) 5,3 sek

239 km/tim

Två konkurrent­er

Mitsubishi Outlander Plug in Hybrid Fl Ed 419 900 kronor. 230 hästkrafte­r. 46 gram/ km.

Mitsubishi var tidigt ute med en fyrhjulsdr­iven, laddhybrid-suv och det har betalat sig i form av bra försäljnin­g. Mycket populär som tjänstebil. Är inte i nivå med Audi och Volvo vad gäller ”bilkänsla”, men samtidigt avsevärt billigare.

Volvo XC60 T8 Twin Engine Momentum 569 900 kronor. 390 hästkrafte­r. 54 gram/ km.

Högre systemeffe­kt än i Audi och även rymligare. Volvo har elektrisk fyrhjulsdr­ift och 45 kilometer angiven räckvidd på el. Två på många sätt likvärdiga bilar.

Testperiod­en tillät inte några exakta kontrollmä­tningar, men förbruknin­gen vid vardaglig stadsoch landsvägsk­örning var betydligt högre än den angivna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden