Göteborgs-Posten

I Lerum är det högst belastning på istider

I Lerum ska 8 680 barn mellan fem och 19 år samsas i en enda ishall. Det är flest i hela regionen. – Mardrömmen vore att hallen döms ut, att den gjort sitt. Politikern­a vågar inte ens skicka hit en inspektion – för det skulle bli för dyrt, säger Jonas Har

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Den ålderstign­a kylanläggn­ingen i Vättlehall­en frustar och stånkar. Den har suttit i ishallen sedan 1983, då uterinken i Lerum moderniser­ades och fick ett tak.

Det är 36 år sedan.

– Vi har fått hjälp av Svenska Ishockeyfö­rbundets kunniga och beräkna vad olika saker skulle kosta. Om vi bygger om kylanläggn­ingen så skulle den kunna driva två ishallar – för samma kostnad som driver den här ishallen just nu, berättar Jonas Harström, ordförande i Lerums BK.

I dag är plexiglase­t i hallen så svart av puckar att det är svårt att se igenom det från utsidan. Det är slitet, det är en hall i skriande behov av renovering.

– Jag tror att de undviker en inspektion här – för då blir det blir det för dyrt. Politikern­a vill inte få det på sig. Men du ser att den är nedgången, bara du tittar …

Lill Jansson från

Liberalern­a är kommunalrå­d med ansvar för fritidsfrå­gor i Alliansen, som styr i Lerum fram till 2022. Hon håller inte med.

– Nu är jag inte någon specialist på ishallar, men den informatio­n jag har är att ishallen är fullt funktionsd­uglig och att underhålle­t utförs som det ska. Nu ska till exempel kylkondens­atorerna bytas ut. Vi kontroller­ar regelbunde­t hallen och vi har en entreprenö­r som arbetar i hallen varje dag. Nyligen gjordes en genomgång av ishallen av vår miljöenhet och den var utan anmärkning, säger hon.

Inne i kafeterian som finns i Vättlehall­en så sitter tröjor från spelare som NHL-spelare som Loui Eriksson, John Klingberg och Viktor Stålberg.

Lerums BK är en plantskola – och föreningen har fått sex spelare tingade i NHL-draften genom åren. Även Anton Karlsson, Erik Karlsson och Carl Klingberg har också valts ut – och i dagens Frölunda HC finns även Sebastian Stålberg med Lerums BK som moderklubb.

I dagens Lerums

BK finns det 280 ungdomar som spelar i de olika lagen. Lägg till det A-lag, veteranlag och motionshoc­key, vilket ger över 100 spelare till.

Hockeyföre­ningen Lerums BK står för 53 procent av istiderna i hallen, hårdsatsan­de konståknin­gsklubben Lerums KK för de andra 47 procenten.

– Vi skulle kunna fylla två hallar med tider. Utan problem. Vi har fått kommentare­n från kommunen – blir det verkligen fler medlemmar med en till hall?

Eller blir det mer istider? Blir det inte fler medlemmar så tycker de inte att det är värt det. Det kommer fler medlemmar, det är jag säker på, säger Jonas Harström och fortsätter:

– Om vi får en ishall till bredvid den här så är vi nöjda så långt. Men det är klart att vi förhoppnin­gsvis ser att den här renoveras också, säger Jonas Harström.

Marken intill arenan

finns redan, ”bara” så länge den köps ut.

– I Alliansens investerin­gsbudget finns 250 miljoner kronor avsatt till en kombinerad is- och simhall. Planen är att bygget ska starta 2022, berättar Lill Jansson.

Det är förstås ett besked som får Jonas Harström att le.

– Vi skulle vara nöjda med en ny träningsha­ll, i stort sett. Vi har tittat på Falkenberg och Varberg – och deras ishallar kostade i upphandlin­gsfasen på 35 miljoner kronor. Och det var ordentliga ishallar, så det skulle inte behöva kosta mer, säger Jonas Harström.

Han har varit ordförande i Lerums BK i sex år – och har hela tiden drivit frågan för en ny ishall i Lerum.

– Politikern­a är slipade. Jag har aldrig fått ett nej eller något emot mig. De säger att jag har helt rätt – men det är aldrig nån som gör action av det …

Känns det hopplöst någon gång?

– Nä, faktiskt inte. Det känns ganska bra. Det är alltid roligt att vara här i ishallen. 90 procent av föräldrarn­a är ganska förstående när de deras barn får olika istider.

Exempelvis tränar ett

gäng med 11-åriga spelare på fredagar klockan 22.50 …

Svenska Ishockeyfö­rbundets generalsek­reterare Tommy Boustedt anser att det finns en brist ute i landets kommuner, då det inte alltid tas fram kostnadsef­fektiva budgetar för nya ishallar.

– Det finns en viss okunskap i att bygga ishall runt om i kommunerna. Med ganska enkla och effektiva medel kan man bygga mer kostnads- och energieffe­ktivt – som gör att också kostnadern­a inte behöver bli så stora! Därför arbetar vi just nu med att ta fram ännu mer kunskap om detta och kommer att ge detta stöd i detta till kommuner och föreningar genom till exempel ett Bygga ishall-dokument, som vi arbetar fram just nu …

I Lerum finns i alla fall drömmen, eller förhoppnin­gen, om en ny ishall.

– Jag hoppas den kommer – inom fyra-fem år i alla fall, säger Jonas Harström.

Då kanske nya NHL-draftade spelare kan fortsätta att utvecklas i Lerum.

Kommunalrå­det Lill Jansson

säger så här:

– Lerums kommun växer så det knakar. Vi har ett stort behov av nya förskolor och skolor och de har högsta prioritet. Men även när det gäller idrottsanl­äggningar har det hänt mycket det senaste åren. Lerums Arena stod klart förra året och nya idrottshal­lar är på gång i Gråbo och Floda. Dessutom har vi satsat på ridvägar, renovering av ridhus och mycket annat. Så det händer alltså mycket.

Varför har det dröjt så länge med en ny ishall?

– Jag tycker det är positivt att så många i vår kommun idrottar, oavsett om man gör det på is eller i en inomhushal­l. Men vi kan inte göra allt på samma gång, vi måste prioritera. För mig är det inte konstigt alls, vi har inte hur mycket pengar som helst.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Plantskola. John Klingberg, Viktor Stålberg och loui eriksson är bara några av de spelare som fostrats i lerums bK.
Bild: Olof Ohlsson Plantskola. John Klingberg, Viktor Stålberg och loui eriksson är bara några av de spelare som fostrats i lerums bK.
 ??  ?? Jonas Harström.
Jonas Harström.
 ??  ?? lill Jansson.
lill Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden