Göteborgs-Posten

I dag blir Isabell Sveriges mesta landslagss­pelare

Sverige är framme vid semifinal i innebandy-VM. En match som blir speciell för Pixbospela­ren Isabell Krantz, 30. I dag blir hon historisk som den damspelare som gjort flest landskampe­r genom tiderna. Hon blir det dessutom i vad som lär bli karriärens sist

- Adam Andersson nyheter@gp.se Jens Bornemann TT

Isabell Krantz är ute och promenerar på den tjeckiska stadens Neuchâtels gator när GP får en pratstund med henne. VM har som vanligt varit lite av en transports­träcka för svensk del så här långt.

Men nu närmar sig allvaret och det ska göras upp om medaljerna. För Pixbobacke­ns och övriga svenska spelares del är det bara en sak som gäller.

– Jag ser ingenting annat än guld och det gör ingen annan heller. Guldet ska hem, så är det bara, säger Isabell Krantz.

Om Sverige får

slåss om guldet eller inte avgörs i dag i en semifinal som blir en mycket speciell match för Isabell Krantz. Då gör hon nämligen sin 109 landskamp för det svenska damlandsla­get. Ingen annan har gjort fler i innebandyh­istorien.

– Det är jättestort att man kommit upp i så många landskampe­r. Det är en otrolig ära att få represente­ra Sverige så länge som jag gjort och det är någonting som jag

”kommer bära med mig hela livet, säger Krantz.

När började du tänka i banorna att du skulle kunna slå det här rekordet?

– Jag blev påmind när vi var på VM-kvalet att om jag skulle spela VM:et ut så skulle jag spelat flest genom tiderna och det var väl då som det gick upp att ”det kanske jag gör, faktiskt”, säger Krantz.

Hon gjorde karriärens

första VM 2007. Samma år som hon fyllde 18 och efter att ha inlett mästerskap­et på bänken fick Krantz till slut ett byte på planen. Hon hittade nätmaskorn­a på en gång och resten är historia.

– Vi mötte något sämre motstånd, men det är ändå ett av minnena som sitter kvar. Vissa minnen man fått med sig är speciella, säger Krantz som även tagit SM-guld med sin nuvarande klubb Pixbo Wallenstam.

Oavsett om det blir bronsmatch eller finalmatch så kommer Isabell Krantz nå 110 landskampe­r under det här mästerskap­et, förutsatt att hon inte blir skadad.

Nu berättar hon också att det, av allt att döma, är på den noteringen det kommer ta stopp. 30 år gammal ser Isabell Krantz, med både VMguld och SM-guld på meritlista­n, slutet på sin karriär.

– Det här

kan nog vara den sista innebandys­äsongen jag gör, så det är nog de sista landskampe­rna det här, säger Krantz.

Är det ett beslut som fattats nu eller som vuxit fram?

– Det känns och som tankarna har gått innan så är det här nog min sista säsong. Jag vill satsa lite mer på mitt privata liv och få lite mer tid till att umgås med nära och kära och min flickvän. Det finns annat i livet som man kanske vill göra också, säger Krantz.

Känns det vemodigt?

– Ja, det är såklart att det gör. Det kommer nog komma ett antal tårar när jag gör den sista matchen. Det är svårt att fantisera om nu, men det kommer bli en tomhet.

Gör det här att detta VM blir extra speciellt?

– Ja, såklart. Jag försöker gå in och njuta av varenda sekund som är och ta in allting. Det finns inget annat än att man vill ta VM-guld när det kan vara det sista man gör i landslaget. Det är det enda jag vill, säger Isabell Krantz.

Gårdagens match mot Tyskland slutade med en förkrossan­de svensk seger...26-2. Därmed är Sverige klart för semifinal och där väntar ärkerivale­n Finland.

Sverige har varit en av de dominanta slalomnati­onerna sedan Ingemar Stenmark slog igenom för 45 år sedan. Men det finns risk för en rätt abrupt generation­sväxling när André Myhrer lägger skidorna på hyllan till våren.

Vi får hoppa ner elva år för att hitta nästa svenska världscupå­kare.

– Ja, jag ligger verkligen lite mitt emellan, konstatera­r Kristoffer Jakobsen, född 1994.

– Så det känns ganska viktigt att jag kan ta ett kliv närmare André.

Ser man bara till träningsre­sultaten borde det heller inte vara något större problem. Kristoffer Jakobsen har lovordats av både tränare och lagkamrate­r i många år.

Men på tävling

har det annars mest blivit grenslinga­r och andra missar de senaste säsongerna. I fjol hämmades Jakobsen dessutom av en fotskada och lyckades bara få ett enda resultat i världscupe­n, en 15:e-plats i Madonna di Campiglio.

Motmedlet heter träning, träning och mer träning. Och så har det varit hela karriären egentligen, berättar 25-åringen, som gjorde sina första stapplande åk som femåring.

– Jag har ju inte varit någon ungdomstal­ang, jag blev bra väldigt sent och var inte med i landslaget som junior, säger han.

– Jag har nött till mig det här och i år har jag fått nöta som tusan, så det vore själva fan om inte tekniken sitter nu.

Inte minst har

Jakobsen och tränarstab­en slitit hårt för att förändra hans position på skidorna – för att han ska bli snabbare och säkrare. Det gav utdelning i slalomprem­iären i Levi där han satte personbäst­a med en sjätteplat­s – bara två tiondelar bakom femman Myhrer.

Det här kan nog vara den sista innebandys­äsongen jag gör, så det är nog de sista landskampe­rna

 ?? Bild: Fabian Trees ?? Isabell Krantz har varit landslagss­pelare från 2007 fram till idag. Nu gör hon av allt att döma sitt sista mästerskap.
Bild: Fabian Trees Isabell Krantz har varit landslagss­pelare från 2007 fram till idag. Nu gör hon av allt att döma sitt sista mästerskap.
 ?? Arkivbild: Per Wiklund ?? Isabell Krantz firar Sm-guldet i Pixbo 2016 tillsamman­s med målvakten Sara Hjorting, också hon flerfaldig landslagss­pelare och världsmäst­are.
Arkivbild: Per Wiklund Isabell Krantz firar Sm-guldet i Pixbo 2016 tillsamman­s med målvakten Sara Hjorting, också hon flerfaldig landslagss­pelare och världsmäst­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden