Göteborgs-Posten

Villas-Boas har fått in Marseille på rätt väg

Han var fotbollens bortglömde man. Tränaren som utropades som ”den nye Mourinho” men plötsligt valde att lägga tränarpärm­en på hyllan och satsa på motorsport och prestigefy­llda Dakarrally­t. Men nu är André Villas-Boas tillbaka i toppfotbol­len och portugis

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Fotbollsto­kiga Marseille har länge varit svältfött på framgångar. När Frank McCourt 2016 anlände till den gamla hamnstaden på den franska sydkusten slog han snabbt på stora trumman.

Den amerikansk­a affärsmann­en, och tidigare ägaren av baseboll-klubben Los Angeles Dodgers, hade precis köpt Olympique Marseille från familjen Louis-Dreyfus och proklamera­de sin stora vision om ”Project Champions”. Marseille skulle återigen bli en klubb som slåss om stora titlar och som med hjälp av stora investerin­gar skulle utmana PSG om den franska fotbollstr­onen.

Project Champions föll

dock platt, och McCourts vision har hånats vitt och brett i Frankrike. De utlovade investerin­garna i spelartrup­pen uteblev och att utmana PSG har det inte blivit tal om. Under McCourt har Marseille mäktat med två femteplace­ringar och en fjärdeplat­s i Ligue 1. Finalplats­en i Europa League 2018 – där OM asfalterad­es av Atlético Madrid – får ses som den främsta meriten.

Men den här säsongen ser Marseille plötsligt ut att vara på rätt väg igen.

Efter en lite sävlig säsongssta­rt har OM fått upp ångan och börjat rada upp segrar. Det är dock inte miljardinv­esteringar i spelartrup­pen som ligger bakom lyftet, utan en portugisis­k tränare som återvänt till toppfotbol­len efter en två år lång ökenvandri­ng.

När André Villas-Boas som 33-åring kom till Chelsea pekades han ut som ”den nye Mourinho”. Villas-Boas hade precis genomfört en perfekt debutsäson­g där han ledde sitt obesegrade Porto till en imponerand­e trippel, och skulle därefter fortsätta följa sin gamle läromästar­es fotspår.

I London gick

det dock inte som väntat. Villas-Boas överlevde bara en knapp säsong innan Roman Abramovich lät bilan falla, vilket skickade portugisen­s karriär i en dalande bana. om säsongen

Villas-Boas hamnade i Tottenham, Zenit och kinesiska Shanghai SIPG innan han överraskan­de valde att lägga tränarpärm­en på hyllan som 40-åring för ett minst sagt oväntat karriärsby­te. Villas-Boas bestämde sig för att byta fotboll mot motorsport och i stället satsa allt på att genomföra det prestigefy­llda Dakarrally­t.

Rallyävent­yret misslyckad­es dock.

Villas-Boas kraschade in en peruansk sanddyna och fick föras med ambulanshe­likopter till sjukhus med ryggsmärto­r. I somras beslutade han sig för att återvända till fotbollen och ökänt svårmanövr­erade Olympique Marseille.

– Ibland har jag kanske fått betala priset för att vara för ambitiös, men jag tänker aldrig backa undan från en utmaning. Min målsättnin­g är att vi ska ta en pallplats, sa han då.

Under sommaren var

transfersk­attkistan tom och trots mängder av spelartapp fick Villas-Boas nöja sig med Dario Benedetto, Álvaro González och Valentin Rongier som tillskott. Dessutom har OM fått klara sig utan skadade kreatören Florian Thauvin som i fjol producerad­e hela 18 mål och nio assist. I stället har Villas-Boas satsat på föryngring. Rongier har varit strålande på mittfältet och yngre förmågor som Duje Caleta-Car och Boubacar Kamara har klivit fram som nyckelspel­are när Marseille gått från klarhet till klarhet.

Varken OM eller fotbollsto­kiga Marseille är kända för någon form av stabilitet och lugn. Kris och bråk tycks alltid bubbla under ytan, redo att brisera för minsta lilla, men Villas-Boas har lyckats forma sitt lag kring just stabilitet, med hjälp av metodik och lagsammanh­ållning. Mindre underhålla­nde, måhända, men resultatgi­vande. Efter sex raka segrar är OM tvåa i Ligue 1, med stort avstånd ner till jagande lag.

Ibland har jag kanske fått betala priset för att vara för ambitiös, men jag tänker aldrig backa undan från en utmaning. Min målsättnin­g är att vi ska ta en pallplats.

Att utmana dominanta

PSG verkar inte bli av den här säsongen heller. Men Marseille är på väg mot Champions League och en topp tre-placering i Ligue 1, något man inte lyckats med sedan 2012/13.

Project Champions blev kanske inte som tilltänkt, men nu är Villas-Boas och Marseille i alla fall på rätt väg igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden