Göteborgs-Posten

Här är vi alla båtbyggare

-

DEN 6 JUNI 2003 stod jag tillsamman­s med min far på en sluttning nere vid Klippan och försökte fixera blicken på en varvsbyggn­ad på andra sidan älven. Vi var inte ensamma. Runt oss stod hundratals andra göteborgar­e och längre bort, och på älven, och borta vid Eriksberg befann sig tusentals andra.

Det var en solig och lätt blåsig dag, som jag minns det, och det var dagen för sjösättnin­gen av Ostindiefa­raren Götheborg. Och även om just det skeppet var fantastisk­t med sin historia och sin byggproces­s och sina eldsjälar, insåg jag snart att det inte var bara därför vi var samlade för att bevittna detta ögonblick. Det största var att det faktiskt åter byggts ett fartyg i Göteborg.

NäR JAG VRED På HUVUDET såg jag kvinnor och män i alla åldrar – för det här var ett evenemang man inte skulle missa, det var en sorts tyst utkommende­ring av medborgare – men mest såg jag de grånade farbröder, med händer dubbelt så grova som mina, som stod med tårar i ögonen när Götheborg till slut gick av stapeln och gled ut på älven.

Det var ett märkligt sorl av applåder och jubel som spred sig längs älven, det var ett ögonblick av rörelse, ungefär som när nationen firar ett hockeyguld, fast djupare.

Rörelse smittar. Snart rann en tår från mitt öga också, jag som var för harig för att segla optimist som barn, som aldrig skulle våga klättra upp i riggen på en ostindiefa­rare och inte varit närmare ett varv än ett guidat besök.

Men bygger båtar, det är vad vi gör i den här stan.

Den där känslan kan vara vacker eller hämmande. I det här numret av Två Dagar visar vi fotografen Sören Håkanlinds bilder från Göteborgs sista kvarvarand­e varv, Gotenius, med texter av Fredrik Sundh. När man hör en del av varvsarbet­arna prata låter det emellanåt som om de drivs av ideella krafter, rentav en plikt att föra arvet vidare.

Vi göteborgar­e har laddat varven med så mycket värde att de blivit en del av vår identitet, trots att de nästan har försvunnit. I jakten på en alternativ självbild kanske det ändå är trösterikt att bli påmind om det varvsarbet­e som fort farande pågår på Ringön.

TREVLIG LäSNING!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden