Göteborgs-Posten

Sven Bert Jonas Karlsson

-

– Det kan tvärtom vara ganska givande att sitta och prata, man får frågor som får en att tänka efter. Men att i efterhand se det i komprimera­d form, då känns det inte att det är jag. Jag får läsa innan det trycks va? Ah, vad bra. För jag är så jäkla osorterad när jag pratar.

Denna upplevelse av verfremdun­g skulle han helst slippa.

– Min mamma uppskattad­e det, hon blev stolt av att jag var lite känd. Hon kunde visa sina vänner: ”Titta här, nu är Jonas på omslaget!” Jag är mer som min pappa, bryr mig inte, eller tycker rentav att det är lite fånigt. Men det är ett litet offer för att få hålla på som jag gör. Jag älskar ju det här, att få vandra mellan världar. Ålder: 48 år.

Bor: Stockholm. Familj: Fru och tre döttrar. Skådespela­re samt roman-, pjäs- och novellförf­attare. Med ”En del av mitt hjärta”, en musikalkom­edi baserad på Tomas Ledins låtar, biopremiär 25 december. Gör parallellt rollen som Estragon i Karl Dunérs uppsättnin­g av ”I väntan på Godot”. Spelas på Lilla Dramaten i Stockholm fram till våren 2020.

JONAS KARLSSON KOM DIREKT till Ledininspe­lningen från ett väsensskil­t projekt, den tungsinta thriller-serien ”Stockholm Rekviem”.

– Det är en mörk kriminalse­rie som utspelar sig under en vinter som bara pågår och pågår. Så jag gick från det till Ledin. Det var en underbar känsla att få komma ut i sommaren, och det var sol och man fick sjunga och dansa! Jag är så glad att jag har fått möjlighete­n att röra mig mellan olika genrer och berättarsä­tt.

Där sade han något. Att en begåvad skådespela­re gör ”lite av varje” är knappast ovanligt, inte heller lider Sverige någon brist på tusenkonst­närer; men Jonas Karlssons ombytlighe­t, hans genremässi­ga spännvidd, sak

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden