Göteborgs-Posten

”Ena veckan känner jag mig Beckettsk, nästa Ledinsk. Den där oviljan att definiera mig sitter nog i mitt DNA.”

-

hann han dessutom med att debutera som dramatiker, då hans egenskrivn­a pjäs ”Nattpromen­ad” gick upp på Stockholms stadsteate­r. Denna systematis­ka växelverka­n skedde emellertid bortom den breda publikens blickfång. Jonas Karlssons mångsidigh­et gick upp för allmänhete­n först 2007 då han porträtter­ade August Strindberg i tv-serien ”August”. Inte nog med det. Samma år debuterade han själv som skönlitter­är författare. Novellsaml­ingen ”Det andra målet” var en säregen metalitter­är samling berättelse­r, präglad av en drömsk och lätt obehaglig stämning som förde de häpna recensente­rnas tankar till Franz Kafka. Jaha. Var detta alltså den nya Jonas Karlsson; någon som uteslutand­e ägnade sig åt seriösa saker? Nix. Jonas Karlsson har fortsatt att blanda.

DEN HÄR HÖSTEN HAR HAN, ännu en gång, brutit ny terräng. I ”Quick” porträtter­ar Jonas Karlsson den outtröttli­ge numera avlidne grävjourna­listen Hannes Råstam, mannen bakom avslöjande­t som generade det svenska rättsväsen­det och försatte den oskyldigt dömde Thomas Quick, numera Sture Bergwall, på fri fot.

– Jag har aldrig varit med om att så många har hört av sig förut, för att berätta vilken fin människa Hannes var, säger Jonas Karlsson. Det borde hans anhöriga få känna till.

Han erkänner att rollen som den döende Råstam gjorde honom en smula hypokondri­sk.

– Jag fick någon sådan här hosta när jag var ute och sprang en dag, precis efter att jag hade spelat in cancerscen­er. Det slutade med att jag bokade in mig för en lungröntge­n. Man säger det hela tiden, som skådis: en roll är en roll och jag är jag, men man blir ju så påverkad alltså. Medan jag väntade på röntgen så fick jag ångest. Jag stack ut och sprang i 4.37-tempo, bara för att bevisa

ETT AV MÅNGA ANSIKTEN. för mig själv att jag inte var dödssjuk. Det slutade med konstatera­ndet ”löparhosta”. Helt ofarligt tydligen.

Före intervjun har jag, tillsamman­s med en handfull andra journalist­er, fått se ett tjugo minuter långt smakprov ur Jonas Karlssons senaste film, ”En del av mitt hjärta”. Att det ska bli juldagspre­miär märks på anslaget. Huvudrolls­innehavare­n, USA-baserade Malin Åkerman som samtidigt intervjuas i ett intilligga­nde rum, skänker internatio­nell stjärnglan­s åt filmen. Hennes rollfigur är vilsen och kärleksvil­l i storstaden Stockholm, en innerst inne godhjärtad karriärist som äter kinesisk hämtmat ur papplåda, och som, under ett viktigt jobbmöte, plötsligt börjar sjunga Ledin-dängan ”Du kan lita på mig”. Jonas Karlssons Edvin, en betydligt mer nedtonad figur, sjunger även han.

Vad måste man förhålla sig till när man spelar romantisk komedi? Hur lyder reglerna?

 ??  ?? Jonas Karlsson förvandlas till Estragon i Samuel Becketts ”I väntan på Godot”.
Jonas Karlsson förvandlas till Estragon i Samuel Becketts ”I väntan på Godot”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden