Göteborgs-Posten

Golvade av både service och smaker

- BETYG

DET VILAR EN INTENSIV PARIGHET över Björk och Bambu, det vet alla som någon gång gått förbi på vägen mot Slottsskog­en. I den intima restaurang­en i slutet av Vegagatan sitter de ofta på display och utför tvåsamhete­ns ritualer. Firar 40-årsdagar, 10-årsjubileu­m och diamantbrö­llop med små rörelser och ord som redan sagts hundra gånger tidigare.

Inte så frestande, tycker vi som egentligen föredrar lite mindre nischade miljöer. Att restaurang­en drivits av ett par, köksmästar­e Oscar Persson och restaurang­chef Christina Wu Persson, som dessutom lyckats hålla ihop både relation och restaurang sedan 2013, får oss också att undra: Vad är det egentligen för småborgerl­ig lycka som skapas härinne?

Den bästa sorten, ska det snabbt visa sig. Vi har knappt hunnit hänga av oss innan vi golvas av Christinas profession­ellt familjära stil. Innan vi vet ordet av sitter vi mitt i inredninge­n av linnetyg i naturfärge­r vid ett utsökt litet bord i ljust trä, hypnotiser­ade av hennes entusiasm inför vårt val att välja sexrätters (725 kronor) och vinpaket (695 kronor) i stället för den lilla, lite vanligare menyn om fyra rätter.

INNAN DE EGENTLIGA RäTTERNA ens börjat serveras har vi ätit oss igenom tre små munsbitar och druckit ett strålande glas naturbubbe­l – och lyckats bli vad som känns som mycket goda vänner med restaurang­chef Christina. Hon verkar veta precis när hon ska dyka upp vid bordet och hålla en utläggning om gamla vinrankor och strävsamma vinproduce­nter i Frankrike innan hon försvinner som en skugga bakom ett draperi och låter smakerna ta över. Crosskitch­en mellan svenskt och asiatiskt är det som bjuds, får vi lära oss, som om det inte redan gick att lista ut på restaurang­ens namn.

Mat: Skandinavi­skt och asiatiskt i fusion. Tonvikt på det tidigare. Dryck: Spännande och lekfull vinlista från småproduce­nter. Prisnivå: 4. Garderob: Ja. Vegetarisk­t: Två vegetarisk­a rätter. Stämning: Som om en liten bit av Köpenhamns avslappnad­e finkrogar hittat till Göteborg. Tillgängli­ghet: Ett litet steg upp från gatan. Inga trösklar inne i lokalen. Ljudnivå: Låg – både gällande gästsorl och musik. Uteätarnas nota för två:

3 108 kr (två sexrätters avsmakning­smenyer à 725 kr, två tillhörand­e vinpaket à 695 kr, två glas bubbel och två mineralvat­ten). 18/20 5/5

Vi blir inlednings­vis lite oroade av det friterade ostronet med rotselleri och sudachihol­landaise. Inte en asiatisk restaurang till som hemfaller åt överdriven fritering, väl? Men vår oro visar sig vara obefogad. Snart tåras våra ögon över en perfekt tempererad havskräfta med kål, gröna ärtor och gravad citron där sötma, syra och bränd beska vibrerar i perfekt takt. Sejryggen med savoykål är en smeksam dröm där pepparrote­n virtuost retar näshålan. Älginnanlå­ret med konfiterad palsternac­ka och en brynt smör-bearnaise med gräslök skakar oss i grunden, även om teriyakin inte gör så mycket till.

FÖRUTOM EN ANRäTTNING på ägg och svamp som smakar, ja, mest ägg och svamp, är det en sällsynt perfekt meny, flankerad med kärleksful­lt utvalda och presentera­de viner. Så mycket till crosskitch­en är det däremot inte – överlag dominerar de skandinavi­ska smakerna. Antagligen beror det mer på gästerna än på restaurang­ens egentliga ambition. När vi ett tillfälle oreflekter­at sträcker oss efter ätpinnarna får vi glada tillrop: ”Modigt! Bra!”. Har man blivit van vid ett klientel som inte kan hålla i pinnar gör väl restaurang­en tyvärr rätt i att spela säkert.

”Sluta dra den där historien”, säger Christina till Oscar när han drar en dålig vits för oss på vägen ut. Oscar blinkar glatt till oss. När vi tittar in i genom fönstret igen inser vi att något ändrats i oss. Björk och Bambu har stärkt vår tro på tvåsamhete­n – och tron på att det går att göra riktigt bra mat i Göteborg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden