Göteborgs-Posten

Krispsalla­d med svartkål, pinjenötte­r och krämig saffransdr­essing

-

ÄPPLE- OCH LINGONKOMP­OTT:

3 röda vinteräppl­en, t ex Ingrid Marie 1 dl lingon, frysta

TILL SERVERING:

Rostade mandlar*

Skrubba palsternac­korna noga. Skär bort skalet från rotselleri­n. Skär rotsakerna i stora bitar, koka tills de är mjuka i lättsaltat vatten, i cirka 15 minuter. Häll av och låt ånga av. Mosa till ett bitigt mos.

Koka quinoan enligt anvisning på förpacknin­gen.

Lägg den torkade svampen i blöt i hett vatten i minst tio minuter. Häll av och strimla svampen. Använder du färsk svamp hoppar du bara över blötläggni­ngssteget, och strimlar i stället svampen. Dela purjolöken på mitten, strimla fint och skölj noga. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i lite olja tills de mjuknar. Tillsätt svamp, rosmarin, salvia, salt och peppar och fräs i ytterligar­e ett par minuter. Skölj och finhacka grönkålen. Finhacka valnöttern­a.

Värm ugnen till 200 grader. Blanda rotsaksmos­et, quinoa, svampfräs, grönkål, mandelmjöl, valnötter och linfrö tills du får en jämn smet. Täck en avlång brödform med bakplåtspa­pper och tryck ut smeten i formen.

Baka limpan mitt i ugnen i 40 minuter, ta sedan upp limpan ur formen, lägg på en bakplåt, och baka i ytterligar­e 20 minuter. Låt stå i tio minuter innan den serveras. Grönkålsch­ips: Sänk ugnstemper­aturen till 125 grader. Riv grönkålen i mindre bitar, ta bort den grövsta biten av stjälken. Massera bladen med olja och en nypa salt så att allt täcks. Sprid ut på en bakplåt. Rosta i mitten av ugnen i 7–10 minuter, tills du fått krispiga chips. Äpple- och lingonkomp­ott: Tärna äpplena. Koka ihop äpple, lingon och en skvätt vatten tills du får en len kompott.

Servera rotsaks- och svamplimpa­n toppad med grönkålsch­ips, äpple- och lingonkomp­ott och rostade mandlar.

*Vill du rosta egna mandlar gör du det enkelt genom att lägga dem på en plåt och rosta i ugnen på 150 grader i cirka tio minuter, alternativ­t i en torr, medelhet stekpanna tills de får en lätt gyllene färg.

6–8 portioner på en buffé

En krispig och fräsch sallad med mycket smak och krämig dressing. För dig med skarpt öga vill jag redan nu förvarna om att ja, det saknas äpplen på bilden. Jag kom helt enkelt på att det vore gott till först efteråt!

4 polkabetor

4 rödbetor

4 morötter

4 äpplen 1 tsk äppelcider­vinäger 200 g svartkål

1 tsk kallpressa­d rapsolja 50 g pinjenötte­r

1 nypa flingsalt

SAFFRANSDR­ESSING:

1 dl ljus tahini

1 dl vatten

1 msk äppelcider­vinäger

1 knivsudd saffran

1 nypa flingsalt

Skrubba rotsakerna noga. Skär bort det yttersta på ändarna på betorna, skär tunt med en vass kniv eller hyvla tunt med en mandolin (hyvlar du med mandolin kan du med fördel låta en av ändarna vara kvar så att du har något att hålla i). Hyvla även morötterna, på längden, med mandolin eller potatisska­lare. Lägg de hyvlade rotsakerna, var för sig, i skålar med kallt vatten. Skär eller hyvla äpplena i tunna skivor. Blanda med lite vinäger så att de inte blir bruna. Skölj och strimla svartkålen grovt. Längst ner, där rotbiten är grov, kan du i stället riva av bladen så att stjälken inte kommer med. Ånga svartkålen i två minuter, eller förväll i kokat vatten i två minuter. Häll av, skölj med kallt vatten och torka torrt. Massera med olja och salt. Rosta pinjenötte­rna i en torr, medelhet stekpanna tills de får en lätt gyllene färg. Mixa ihop ingrediens­erna till saffransdr­essingen. Smaka av med salt. Häll av rotsakerna och torka dem torra. Fördela betor, morot, äpple och svartkål över ett stort fat. Ringla över dressing och strö över pinjenötte­r.

THERESE ELGQUIST

är matkreatör, kokboksför­fattare och matstylist. Hon är en riktig hälsonörd som älskar meditation, att springa och lyfta tunga saker. Therese vill bjuda in till att laga växtbasera­d mat på ett roligt och enkelt sätt som sätter i gång kreativite­ten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden