Göteborgs-Posten

Långbakade morotssnit­tar med gul ärthummus, kryddsyrad svamp och rotsakschi­ps

-

6–8 portioner på en buffé

Att baka morötter hela i ugn under lång tid och med skalet kvar förvandlar moroten till en helt fantastisk­t len och söt bas till festliga snittar.

4 tjocka morötter

2 tsk rapsolja

GUL ÄRTRöRA:

4 dl kokta gula ärtor, eller kikärtor 1 msk ljus tahini

1 liten vitlök

1 tsk rapsolja

Flingsalt

KRYDDSYRAD SVAMP:

125 g kastanjech­ampinjoner 3 msk äppelcider­vinäger

3 msk tamari, eller annan sojasås 3 msk kokande vatten

1 msk färsk ingefära, riven

1/2 tsk hel kardemumma 4 lagerblad

TILL SERVERING:

Färsk rosmarin, finhackad Rotsakschi­ps

Värm ugnen till 175 grader. Pensla morötterna med olja runt om och lägg dem på en bakplåt. Ta bort det yttre skalet från vitlöken, så att klyftorna syns, men låt löken vara intakt. Pensla med olja runt om. Lägg den bredvid morötterna. Rosta mitt i ugnen tills morötterna är helt mjuka rakt igenom och skalet har blivit lätt gyllene, och vitlöken är helt mjuk, i cirka 50 minuter. Låt svalna.

Blanda ihop marinaden till den syrade svampen. Skär svampen i tunna skivor, lägg på en platt tallrik med lite kant, häll över marinaden. Låt marinera minst en timme, rör om alltefters­om svampen suger åt sig av marinaden. Spara gärna marinaden sedan, den funkar att syra mer svamp i.

Tryck ut de bakade vitlökarna, mixa tillsamman­s med resten av ingrediens­erna till ärtröran tills den är slät. Smaka av med salt.

Skär morötterna i en centimeter tjocka skivor. Klicka ut lite ärtröra på varje bit. Lägg en svamp och ett rotsakschi­ps ovanpå. Strö över rosmarin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden