Göteborgs-Posten

Vad saknas i konstgöteb­org, Johan Lindén?

- JOHAN ”JB” LINDéN

I en tid då det skrivs om galleridöd och kommande lågkonjunk­tur kan man ju undra hur du tänkte när du bytte bransch.

– Jag tror faktiskt att vi går mot ljusa tider. Konsten växer och ett nytt klientel av konstköpar­e handlar konst från jordens alla hörn. Dock behövs inte det klassiska galleriet längre på samma sätt. Vi kommer nog mer och mer axla en management-roll och saluföra konstnärer­na digitalt. Själv bygger jag mycket via Instagram.

Vad tror du om framtiden för konstgöteb­org då, våra egna konstnärer och gallerier?

– Den ser jag ljust på. Det bubblar i staden, det rör sig framåt. Vi har många duktiga konstnärer i alla åldrar och av många olika nationalit­eter. Nya saker händer, konsten dör aldrig. Vid lågkonjunk­tur blir det ett utmärkt tillfälle att investera i stället.

Var det mot bättre vetande eller tack vare passion och tro på konsten som du bytte bransch?

– Idel passion. Det finns bara konsten och familjen, som någon uttryckte det. Men som gammal krögare har jag ju några fördelar, jag älskar att ge god service och jag har även tvingats arbeta fram en stark social förmåga. Jag är också van vid att behöva förnya mig för att överleva. Andra galleriste­r saknar ofta dessa gåvor som restaurang­en gav mig.

Man hör ibland att galleriern­a känns oåtkomliga, gömda i källare och bakom stängda grindar. Wetterling­s ligger i en lägenhet en trappa upp på Arkivgatan och har inte ens en skylt på utsidan. Varför gömmer ni er?

– Tack för du tar upp detta. Point well taken. Vi kallar det closed apartment gallery (open by appointmen­t). Det är ett väldigt personligt sätt att ta emot gäster och klienter nästan privat. Mer tid kan ges individuel­lt, jag kan hörsamma klienterna mer och guida dem. Jag är alltid här ändå, med eller utan skylt, och alla är ju välkomna. Men vi visar även vår konst i foajéerna på Elite Park

Avenue Hotel. Med det sagt så skulle jag verkligen vilja ha en skylt på porten, ja.

I ett globalt perspektiv, hur ser du på Göteborg som konst- och gallerista­d just nu?

– Det kunde ju hända lite mer roliga grejer. Det behövs mer konst på öppna platser, för allmän stimulans, större verk. Vissa kvarter kan räddas av konsten. Vi skulle behöva mer samspel mellan gallerier, företag och konstmusee­r rent allmänt. Där har vi en del att lära av utlandet, eller Stockholm. Till och med boråsarna är duktiga, vi kan lära av dem. Jag tänker också att vi ska uppmärksam­ma våra lokala konstnärer, unga som gamla. Som Eva Hild från Göteborg, vi har inga statyer av henne. Malmö har det, varför inte vi?

Vad är det som saknas?

– Vi behöver tillsätta folk som är genuint passionera­de i konsten – det tar staden framåt och det kommer vi att tjäna på i tillväxt. Det är också min tro att göteborgar­na skulle bli betydligt mindre förbannade på sin kära hemstad – och uppskatta konsten mer – i fall en viss konst-pöl med diskobelys­ning, framför ett visst stadsbibli­otek, inte låg mellan två bussfiler. Sen hade det ju varit trevligt i fall, om man ändå ska spränga 30 millar på ett konstverk, att det faktiskt tillför staden något, sätter oss på kartan. Konsultern­a borde tänka på sånt med tanke på deras arvoden.

Vad hade du hellre sett ståta på Avenyn?

– Det behövs nåt stort, i internatio­nell anda. Vågar jag föreslå en 30 meter hög Bernar Venet-staty runt Poseidon? Jag kan vara smått partisk, då jag bott i Frankrike i tio år, men det är konst på riktigt det.

Bor: Vasastan.

Gör: Ny gallerist på Wetterling Gallery Göteborg, på Arkivgatan 4. Galleriet öppnade i Göteborg redan 1978.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden