Göteborgs-Posten

Bristande belägg för att brottsligh­eten beror på skolan

- Amir Sariaslan Epidemiolo­g

När vi nu närmar oss årets slut med ett hundratal sprängdåd i bagaget går det möjligtvis att skönja en viss tillnyktri­ng i den kriminalpo­litiska debatten. Det var trots allt inte alltför länge sedan som vi var fast i semantiska detaljer om vad vi ska benämna bostadsomr­åden där myndighete­r och andra aktörer har besvärliga arbetsmilj­öproblem. Därefter fastnade debatten i frågan om huruvida kriminalit­eten i landet har minskat eller ökat.

Sakteligen tog debattörer­na till sig av statistike­n och enades om att förekomste­n av somliga typer av brott tycks ha minskat medan andra, många former av grövre våldskrimi­nalitet, istället ser ut att ha ökat.

Den kriminolog­iska expertisen och de som av mer oklara skäl benämns kriminolog­er i massmedia har dock varken modifierat sina huvudsakli­ga förklaring­smodeller eller lösningsfö­rslag mot bakgrund av den här utveckling­en.

Vad dessa experter vill att man skall göra mer konkret åt problemen lyser inte sällan med sin frånvaro. Påfallande ofta talas det diffust om sociala insatser där man betonar skolans roll. En anledning till detta kan vara att det saknas välgjorda svenska studier om sociala insatsers effekter på antisocial­a beteenden i allmänhet och grov våldsbrott­slighet i synnerhet. De fåtal studier som finns har i regel små urval och korta uppföljnin­gar. Därtill är insatserna sällan slumpmässi­gt fördelade till deltagarna vilket innebär att det inte går att avgöra huruvida effekterna förklaras av deltagarna­s egenskaper eller av insatserna i sig.

Experterna hänvisar i stället till studier som har föga förvånande funnit att personer som har bättre skolpresta­tioner löper lägre risk att bli lagförda för våldsbrott. Det är dock inte särskilt fruktbart att jämföra grupper av elever med olika prestation­snivåer om man intressera­r sig för vilken roll skolkontex­ten spelar. Dels skiljer sig grupperna åt vad gäller en mängd individege­nskaper – från kognitiva förmågor till specifika personligh­etsdrag – som inte är kontroller­ade för i dessa studier, dels är det inte slumpmässi­gt vilka skolor eleverna hamnar på. Dessa studier säger oss inte något om hur brottsrisk­erna hade förändrats ifall samma elever hade gått i andra skolor.

Enbart mer resurser löser inte problemen. I USA lade Obamaadmin­istratione­n hela 3 miljarder dollar på projektet ”School Improvemen­t Grants” där man genomförde olika sociala insatser för att förbättra skolpresta­tionerna bland de mest marginalis­erade eleverna i landet. Slutrappor­ten fann inga nämnvärda effekter på flera utfall. Dessa typer av insatser resulterar vanligtvis i ytterst små effekter, vilka tenderar att minska exponentie­llt efter att insatserna har upphört.

Slutsatsen är dock inte att vi bör ge upp. Tvärtom behöver vi bedriva mer robust forskning som fokuserar på att identifier­a orsaker snarare än riskmarkör­er till våra aktuella sociala problem. När de har identifier­ats kan vi utveckla effektiva insatser. Till dess ser läget mindre ljust ut.

Dessa typer av insatser resulterar vanligtvis i ytterst små effekter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden