Göteborgs-Posten

Greta-effekten räckte inte till

-

Nyheter: FN:s klimatmöte i Madrid blev något av en besvikelse, trots draghjälp från Greta Thunberg och enorma demonstrat­ioner över hela världen. En handfull länder stretade emot, så resultatet blev urvattnat – och flera frågor fick skjutas upp.

Klimatmöte­t i Madrid nådde inte hela vägen, men länderna lovade ändå att höja sina ambitioner. En väldigt bra signal, säger klimatfors­karen BjörnOla Linnér. Nu är det läge för EU att visa ledarskap, anser Naturskydd­sföreninge­ns generalsek­reterare Karin Lexén.

Under 2019 har flera länder lovat att höja sina klimatambi­tioner och tidigare i december gav alla EU-länder, utom Polen, besked att unionen ska vara klimatneut­ral till 2050.

Men länderna är förhålland­evis små och står för bara åtta procent av världens utsläpp, säger Björn-Ola Linnér, professor i internatio­nell klimatpoli­tik. Därför var det glädjande att deltagarna på klimatmöte­t COP25 i Spanien kunde enas om att klimatlöft­en ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

– De länder som inte lämnar in skarpare löften om utsläpp riskerar att få skämmas. Det var en ändå bra signal, för hade den inte stått där hade det upplevts som väldigt negativt.

Björn-Ola Linnér beskriver den viktigaste frågan på mötet som en övergripan­de sådan, att upprätthål­la trovärdigh­eten i Parisavtal­et och se till att avtalet inte urvattnas. Det lyckades länderna med, anser han.

Att länderna sedan inte lyckades komma överens om handeln med utsläppsrä­tter är en besvikelse, men det är inte frågan som kommer att göra skillnaden för att nå temperatur­målet, säger Linnér. Nu skjuts den upp ännu ett år till nästa klimattopp­möte i Glasgow.

Från Naturskydd­sföreninge­n hörs både ris och ros. Generalsek­reterare Karin Lexén understryk­er allvaret i gapet mellan vad som krävs för att hantera klimatkris­en och resultatet i Madrid, men understryk­er ändå att civilsamhä­llets tryck och forskarvär­ldens konsensus erbjuder en god grund för att arbeta vidare.

– Det har gått och upp och ner på de här klimatmöte­na. Det har varit stora besvikelse­r, som i Köpenhamn, men det är nu en så enorm skillnad mellan de skarpa signalerna från forskarvär­lden, som är ohyggligt starka, vid sidan om det stora engagemang­et, särskilt från unga, säger Karin Lexén.

– Det är så kristallkl­art budskap om att vi har några år på oss nu. Det blir stora kontraster mot vad som händer på mötet och se gapet mellan de olika länderna.

– Därför är nu otroligt viktigt att EU tar på sig ledarskape­t med 2050-målet i ryggen och att EU beslutar om ökade klimatambi­tioner till 2030 så tidigt som möjligt, samtidigt som civilsamhä­llet fortsätter att sätta press på makthavare, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden