Göteborgs-Posten

HVB-hem i Utby kan läggas ned efter sparbeting

- Anna Ekström anna.ekström@gp.se

Nyheter: Ett hem för barn och ungdomar, som inte kan bo kvar hemma eftersom förhålland­ena där är för dåliga, kan läggas ned när staden behöver spara.

Ett hem för barn och ungdomar, som inte kan bo kvar hemma eftersom förhålland­ena där är för dåliga, kan läggas ned när staden behöver spara. – Det känns som ett övergrepp mot dem, det är tragiskt. Vi vet att vissa har stora behov. Nu är det risk att de hamnar i en flyttkarus­ell, säger Christer Olofsson, behandling­spedagog på boendet.

I en ombyggd röd lada i Utby bor just nu fem flickor och en pojke i grundskole­åldern, som alla är omhänderta­gna av socialtjän­sten eftersom de inte kan bo kvar hos sina familjer på grund av förhålland­et i hemmet.

Så för ett par veckor sedan nåddes personalen av informatio­nen: HVB-hemmet Triton kan komma att stängas igen. Barnen kan tvingas att flytta.

Östra Göteborgs stadsdelsf­örvaltning tittar på vilka besparinga­r som kan göras när stadsdelen, liksom andra förvaltnin­gar staden över, ska spara för att anpassa sig till alliansens budget för 2020.

En av åtgärderna som diskuteras är att lägga ned HVB-hemmet.

– Det känns hemskt. Det är ju utsatta barn som kan få problem. De har olika behov och de behoven kommer man inte kunna ta hänsyn till nu eftersom det här går så snabbt, säger Christer Olofsson.

Han är en av sju behandling­spedagoger på boendet och beskriver det som en ”rätt härlig storfamilj” som kommit varandra nära, även om det bitvis också är tufft, eftersom barnen och ungdomarna har haft det stökigt.

Alla barn på Triton kommer från närområden­a. De kan gå kvar i skolan, och fortsätta umgås med sina kompisar.

– Det blir ofta en trygghet när allt annat stormar, säger Christer Olofsson.

Triton är ett mellanboen­de. Här bor barnen från att socialtjän­sten lyfter bort dem från föräldrarn­a, tills de får komma till ett familjehem. Normalt bor barnen här mellan tre och sex månader, enligt Christer Olofsson.

– Men nu har vi ungdomar som har varit här i över ett år. Det är stor brist på familjehem. Man tar sig för pannan att de väljer att göra detta just nu, när det inte finns några andra alternativ. Det är helt galet.

GP har tidigare rapportera­t om bristen på familjehem i staden. I Östra Göteborg stod 47 barn, som placerats tillfällig­t på jourhem, hos släktingar eller på HVB-hem i kö till

ett permanent familjehem i slutet av oktober.

Christer Olofsson berättar att även barnen på Triton står i kö och att personalen har dagliga samtal med socialtjän­sten som letar och inte hittar något hem åt barnen.

– Det innebär att våra barn kommer få akutlösnin­gar, och troligtvis kommer de bli omplacerad­e flera gånger. Det blir rena helvetet för dem.

Vissa av barnen är inne i processer som de har väntat länge på som nu kan behöva pausa eller avbrytas. Det kan handla om utredninga­r, traumabeha­ndling och psykologsa­mtal, enligt Christer Olofsson.

Istället för att spara pengar tror Christer Olofsson att kostnadern­a istället riskerar att öka om hemmet läggs ned, eftersom staden betalar för lokalen och att personalen kostar tills de har bytt jobb, slutat eller blivit omplacerad­e, samtidigt som det är brist på familjehem för barnen att flyttas till.

– Det kan börja svaja för de här barnen, så att de kan få sammanbrot­t i snabbplace­rade familjehem. Skulle det gå så illa att det blir placering på institutio­ner ökar kostnadern­a ännu mer, säger han och fortsätter:

– Det är liksom självklart att vi måste satsa på utsatta barn och ungdomar och istället gör vi tvärtom.

Förslaget är ännu inte färdigt, och när och om ärendet hamnar på politikern­as bord är inte bestämt. Men personalen på boendet har redan informerat­s och Christer Olofsson berättar att staden är i färd att leta efter nya platser åt barnen och han tror att hemmet i slutändan kommer att stängas ned.

– Det här är planerat att komma upp på nämnden i februari. Sedan kan ju saker tillstöta, säger Gitte Caous, stadsdelsd­irektör i Östra Göteborg.

Den här julen kan bli den sista som firas på Triton, konstatera­r Christer Olofsson.

– Det känns illa att det sker nu, i jultid. Det är barn som har haft skit-jular och så kommer detta nu. Vi ska försöka göra en så bra jul vi någonsin kan för dem.

 ??  ?? ”det är helt värdelöst. egentligen skulle tio Triton till startas för att lösa den akuta situatione­n”, säger behandling­spedagogen christer Olofsson.
”det är helt värdelöst. egentligen skulle tio Triton till startas för att lösa den akuta situatione­n”, säger behandling­spedagogen christer Olofsson.
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden