Göteborgs-Posten

Staten ska inte vara bankernas knähund

Varför tar inte Finansinsp­ektionen bankerna i örat? Svaret är osmickrand­e. Svängdörra­rna mellan bankerna och FI är osmakliga. Regeringen måste ta ansvar.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Historien påminner om en rysligt spännande kriminalfi­lm, med polisrazzi­or, miljarder i svarta pengar som slussas via skumma konton, lönnmord, ryska oligarker och korruption­sanklagels­er. Men det är ingen film. Det är en del av skandinavi­sk bankverksa­mhet på 2010-talet.

Det hela började med skandalen i Danske Bank. Journalist­nätverket OCCRP fick tips om omfattande penningtvä­tt i bankens filial i Estland. Totalt rörde det sig om 2 000 miljarder svenska kronor (!) i misstänkt penningtvä­tt, visade en utredning. Avslöjande­t slog ner som en bomb. Vd:n fick avgå, och banken granskas nu av myndighete­r i USA. Om det vill sig illa kan banken förbjudas att handla i dollar. Det skulle innebära slutet för företaget.

Under tiden som den här härvan pågick riktades uppmärksam­heten mot en annan skandinavi­sk bank med omfattande verksamhet i Baltikum: Swedbank. Kunde även den gamla sparbanken vara inblandad i samma skumraskaf­färer? Nej då, sa den dåvarande vd:n Birgitte Bonnesen. Gång på gång upprepade hon samma budskap: Swedbank är en annan typ av bank som mest har småsparare som kunder. Swedbank har koll. Vi har inga problem, inga alls.

Det skulle visa sig att även hon skulle få sparken. Hon talade nämligen inte sanning. I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att omfattande penningtvä­tt skett via Swedbankko­nton i Baltikum. SVT kunde visa att konton kopplade till rysk organisera­d brottsligh­et gjort svarta sedlar vita via banken. Även Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj ska ha använt Swedbankko­nton för mutor.

Nu kanske man som bankkund och skattebeta­lare – ja, det är vi som är den yttersta säkerheten för bankerna, eftersom de är ”för stora för att gå under” – undrar: får det verkligen gå till på det här sättet?

Nej, så får det inte alls gå till. Just därför finns Finansinsp­ektionen (FI), den tillsynsmy­ndighet som har i uppdrag att granska bankernas verksamhet. Men där är det inte mycket som händer. Och passivitet­en verkar ha en minst sagt osmickrand­e förklaring.

SvD har granskat myndighete­ns utredninga­r sedan Erik Thedéen tog över som generaldir­ektör 2015. Antalet fällda banker uppgår till noll. Trots att myndighete­ns egna experter slagit larm om både Swedbanks och SEB:s bristande arbete mot penningtvä­tt har ledningen lagt locket på.

Hur kan det vara möjligt? I en intervju med tidningen slår generaldir­ektören ifrån sig genom att rapa upp vad man skulle kunna kalla för kvalificer­at svammel. Tydligen använder sig FI av något som kalllas ”kommunikat­iv tillsyn”, vilket den dåvarande andrechefe­n Martin Noréus förtydliga­t i myndighete­ns egen podcast 2017: ”Vi ska inte (…) uppfattas som att vi tvingar någon”. Dessutom har chefer på myndighete­n klippt bort viktiga stycken ur utredarnas rapporter.

Dagens Industris ekonomiskr­ibent Anderas Cervenka tycker att det luktar korruption. I en krönika påtalar han det absurda med att den tidigare vice gd:n Martin Noréus – alltså samme man som slätade över Finansinsp­ektionens roll som tillsynsmy­ndighet – efter tio år på myndighete­n gått över till en hög position på Handelsban­ken. Karantänen på sex månader får snarast ses som symbolisk. ”Man kan fråga sig hur länge Martin Noréus haft detta eller andra jobberbjud­anden på gång och hur det påverkat hans ämbetsutöv­ning”, skriver Cervenka och menar att det under flera år rått svängdörra­r mellan Finansinsp­ektionen och bankerna.

Så här kan det inte gå till. Justitieom­budsmannen bedriver sedan ett år tillbaka en granskning av FI, och korruption­sexperten Inga-Britt Ahlenius tror att kritiken kommer att bli hård, eftersom ”FI har rundat centrala element i svensk grundlag” (SvD 12/12).

För det är garanterat något här som stinker. Det är inte alltför otänkbart att dessa ”svängdörra­r” bidrar till att myndighete­n undviker att kritisera bankerna. Det är klart att man inte vill bli impopulär bland framtida arbetsgiva­re, som dessutom kanske kan erbjuda en lite bättre lön.

Mönstret går igen i fler sektorer. Ledarsidan har tidigare skrivit om den osunda kultur som finns på området upphandlin­g av molntjänst­er och it-säkerhet. Experter sitter ena dagen på Sveriges kommuner och regioner och utreder vilket it-system som bör upphandlas, för att andra dagen börja arbeta på branschorg­anisatione­r. Det är uppenbart att det behövs betydligt striktare karantänsr­egler. Det ska inte gå att knalla in och ut mellan myndighete­r och näringsliv hur som helst.

Ytterst vilar ansvaret på regeringen och finansmini­ster Per Bolund (MP). Det är dags att vakna nu. Allmänhete­ns förtroende är inte bara raserat när det kommer till bankerna. Det verkar som att staten sitter i samma båt, och det är illa.

” För det är garanterat något här som stinker

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman ?? Erik Thedéen, generaldir­ektör Finansinsp­ektionen.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman Erik Thedéen, generaldir­ektör Finansinsp­ektionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden