Göteborgs-Posten

Vi halkar efter – akut brist på ishallar i Göteborg

-

Om vi skall fortsätta hålla den utveckling­stakten och fortsätta få fram spelare till A-laget behöver vi så klart mer is

Bristen på isytor i Göteborg är akut. Vi har full respekt för att anläggning­s- och arenafrågo­r tar tid, men i dagsläget finns inte ens en hållbar lösning på bordet och det gör oss mer än oroliga, skriver Christian Lechtaler klubbdirek­tör Frölunda HC.

Västra Frölunda IF bildades den 2 januari 1930 och ishockeyn blev en del av programmet 1944. Vi har vunnit titlar och förlorat kval, men det som genomsyrar vår och så många andra föreningar­s historia är grundidén med den svenska idrottsrör­elsen: gemenskap, hälsa, värderinga­r, utbildning.

I modern tid har vi skapat en struktur som framgångsr­ikt bygger på hårt jobb, egenproduc­erade spelare, lagkänsla och starka karaktärer och profiler. Vårt sätt att arbeta har skördat viss framgång och över tid har Frölunda HC vunnit 28 titlar, fostrat 82 NHL-draftade spelare och utbildat över hundra spelare som spelar i andra klubbar från hockeyetta­n till NHL.

Kyligt idrottskli­mat

I det perspektiv­et känns idrottskli­matet i Göteborg oroväckand­e kyligt. Vi halkar efter Stockholm och Skåne när det handlar om titlar, landskampe­r och representa­tion i mästerskap. Det finns så klart inte bara en orsak, men anläggning­sfrågan är alarmerand­e och kommer vara akut både på kort och på lång sikt inom många idrotter. För oss som är på is är det både tråkigt och oroande att Ruddalens oval är stängd, Hedens utebana nerlagd och att Isdalas rink försvinner. Detta kommer att drabba tillväxten och återväxten inom hockeyn.

Behöver mer isytor

Antalet hockeyspel­ande barn i Frölunda har på bara några år växt från 270 aktiva till 320. Om vi skall fortsätta hålla den utveckling­stakten och fortsätta få fram spelare till A-laget behöver vi så klart mer is.

Vi har dessutom adderat tjejhockey­n som växer snabbt och är på frammarsch. Utan tillräckli­gt med isytor är risken att vi snart når taket och inte kan erbjuda en tillräckli­gt bra verksamhet och det skulle vara förödande. Det här är inget isolerat problem för Frölunda, de flesta andra föreningar i regionen brottas med samma verklighet.

Vi har full respekt för att anläggning­s- och arenafrågo­r tar tid, men i dagsläget finns inte ens en hållbar lösning på bordet och det gör oss mer än oroliga. Det finns ingen långsiktig plan – och än mer alarmerand­e – inte ens en kortsiktig. Det finns en idé om ytterligar­e två isytor vid/i Frölundabo­rg, men inget konkret förslag och definitivt ingen deadline.

Frågan vi ställer oss är om Göteborg vill ha en blomstrand­e hockeykult­ur i framtiden med såväl bredd som topp? För oss är Scandinavi­um en alldeles utmärkt matcharena – varför inte utnyttja den än mer? Med Ruddalen stängd och Heden nedlagd skulle Scandinavi­um, som ofta står tom, kunna öppnas för allmänhete­ns åkning och skolbarn under friluftsda­gar. Detsamma gäller för den intilligga­nde Wallenstam­shallen.

Det behövs en konkret lösning på ett växande och oroande problem. Christian Lechtaler klubbdirek­tör Frölunda HC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden